Τα σενάρια περί αγοράς κρατικών ομολόγων από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης επιχείρησαν να υποβαθμίσουν σήμερα αξιωματούχοι της ευρωζώνης, όπως μετέδωσε το Reuters.
«Δεν εξετάζεται σοβαρά κάτι τέτοιο», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταβληθεί η χρήση των πόρων που συνεισφέρει η Ε.Ε. στην Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF), έτσι ώστε να συμπεριλάβει και την αγορά ομολόγων κρατών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Σύμφωνα με τους FT, μια τέτοια κίνηση θα διευκόλυνε υπερχρεωμένα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, χωρίς να καθίστανται αναγκαία πολυετή προγράμματα διάσωσης.
«Δεν συζητούνται αλλαγές στο EFSF ή στις αρμοδιότητές του», δήλωσε ένα δεύτερο υψηλόβαθμο στέλεχος της ευρωζώνης.
Μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει προβεί μέχρι στιγμής σε αγορές ομολόγων προβληματικών κρατών, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, με στόχο να μειώσει το κόστος δανεισμού τους.
Οι Financial Times ανέφεραν επίσης ότι το EFSF, το οποίο πρόκειται να αντικατασταθεί από το 2013 με ένα μόνιμο μηχανισμό, θα μπορούσε να τροποποιηθεί έτσι ώστε να παρέχει βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε χώρες που δυσκολεύονται να δανειστούν στις αγορές, αλλά δεν χρειάζονται πολυετή προγράμματα διάσωσης και δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με προσχέδιο απόφασης που διέρρευσε το Σάββατο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν αυτήν την εβδομάδα να προσθέσουν δύο φράσεις στο κείμενο των Συνθηκών της ΕΕ, οι οποίες θα δρομολογήσουν την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης που θα λειτουργήσει μετά το 2013.
Γερμανία: «Όχι» σε αγορές ομολόγων από το EFSF
Αντίθετο στη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) για την αγορά κρατικών ομολόγων είναι το Βερολίνο.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν είναι καλή ιδέα», δήλωσε από το Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Όπως είπε, κάτι τέτοιο θα μείωνε την πίεση στις υπερχρεωμένες χώρες για περικοπές δαπανών.
Ο κ. Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times ότι στην Ευρωζώνη εξετάζεται το σενάριο αγοράς ομολόγων από το Μηχανισμό Στήριξης βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να βοηθηθούν οι υπερχρεωμένες χώρες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε, ωστόσο, να αποκαλύψει την πατρότητα της πρότασης, διευκρινίζοντας όμως ότι «είναι μία πρόταση που κυκλοφορεί εδώ και κάποιο διάστημα και για την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έκανε τις σκέψεις της».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «τη γύρισε από τη μία, τη γύρισε από την άλλη, την ανέλυσε και στο τέλος την απέρριψε». Το βασικό επιχείρημα του κ. Ζάιμπερτ είναι ότι, εάν ο Μηχανισμός Σταθερότητας που συμφωνήθηκε μέχρι το 2013 χρησιμοποιηθεί για την αγορά ομολόγων, θα μειωθεί η πίεση στις υπερχρεωμένες χώρες να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους.
Πηγή: Reuters