Σημαντικές απώλειες στο Τόκιο

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2002 10:14

ΠΤΩΣΗ για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση σημείωσε σήμερα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Τόκιο, κάτι που είχε να συμβεί από το Σεπτέμβριο του 2000.

Η νέα υποχώρηση των ιαπωνικών μετοχών αποδόθηκε στην ανεπιθύμητη -για τις εξαγωγικές εταιρείες- ενίσχυση του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου καθώς και στη δημοσιοποίηση έκθεσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία καταδεικνύει ότι οι ιάπωνες επιχειρηματίες παραμένουν απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/12/13/267536.htm .

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 8.516,07 μονάδες -στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων εβδομάδων- μειωμένος κατά 2,21%. Σε εβδομαδιαία βάση, υποχώρησε κατά 3,92%. Ο δείκτης Topix σημείωσε πτώση κατά 1,83% και διαμορφώθηκε στις 835,77 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών που βασίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά, γεγονός το οποίο αποδόθηκε στη σημαντική άνοδο του γιεν έναντι του δολαρίου.

Αρνητικό αντίκτυπο είχε επίσης η χθεσινή ανακοίνωση ότι οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για τη χορήγηση κρατικού επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση κατά πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνουν αναλυτές, ενδέχεται μακροπρόθεσμα να οδηγήσει τους αμερικανούς καταναλωτές σε περιορισμό των καταναλωτικών τους δαπανών μειώνοντας τα έσοδα των ιαπωνικών εταιρειών.

Οι μετοχές των εταιρειών TDK και Fuji Photo Film υποχώρησαν κατά 4,93% και 4,68% αντιστοίχως. Πτώση (2,51%) σημείωσε και η μετοχή της Canon, καθώς η ιαπωνική εταιρεία αντλεί περίπου το 70% των εσόδων της από την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ανάλογες απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της NEC αδύναμη να επωφεληθεί από την είδηση ότι η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών και ημιαγωγών συνήψε συμφωνία συνεργασίας με την αμερικανική Hewlett Packard.

Η εν λόγω συνεργασία αφορά στην από κοινού παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών υπολογιστών σε εταιρείες στην Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ. Οι δύο εταιρείες από την επόμενη χρονιά θα προχωρήσουν σε σύσταση κοινοπραξιών προσφέροντας -κατόπιν ανάληψης έργου- υπηρεσίες υπολογιστών σε εταιρικούς οργανισμούς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα