Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010 05:30
UPD:05:53

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, ωθώντας τον περιφερειακό δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων, καθώς η ισχυροποίηση των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής οδήγησε υψηλότερα τις μετοχές των εταιρειών με πρώτες ύλες. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών της Ιαπωνίας μετά την ανατίμηση του γιέν έναντι του δολαρίου.

Οι μετοχές της ΒHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο αναρριχήθηκαν 0,6% στο Σύδνεϋ μετά την άνοδο του χαλκού σε επίπεδα ρεκόρ και την άνοδο του αργού πετρελαίου. Οι μετοχές της Rio Tinto Group, της τρίτης μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο σημείωσαν άνοδο 0,7%. Οι μετοχές της NTN Corp. ισχυροποιήθηκαν 3,5% στο Τόκιο μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την Credit Suisse Group AG. Απώλειες 1% σημείωσαν οι μετοχές της Canon Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής φωτογραφικών μηχανών στον κόσμο, καθώς το γιέν ανατιμήθηκε έναντι του δολαρίου σκιάζοντας την προοπτική των εταιρικών κερδών.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,4% φθάνοντας στις 134,78 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 9 Νοεμβρίου στις 11:34 π.μ. στο Τόκιο, με περίπου πέντε μετοχές να σημειώνουν άνοδο σε κάθε τέσσερις που σημείωναν πτώση. Την εβδομάδα που πέρασε ο περιφερειακός δείκτης υποχώρησε 0,3% εν μέσω ανησυχιών ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια. Αντ’ αυτού η τράπεζα αύξησε το απαιτούμενο όριο των αποθεματικών των τραπεζών.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε ελαφρά διαφοροποίηση και ο Topix σημείωνε άνοδο 0,2%. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index αναρριχήθηκε 0,2%. Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi ισχυροποιήθηκε 0,3% ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 0,06 μονάδες φθάνοντας στις 1.240,46 μονάδες μετά την ισχυροποίησή του έως 0,5%, καθώς η Γερουσία άρχισε να ψηφίζει για τον φορολογικό σχεδιασμό του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και οι επενδυτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στη σύσκεψη της Federal Reserve στις 14 Δεκεμβρίου.

Ράλι έκαναν τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής και το δολάριο υποχώρησε χθες μετά την απόφαση της Κίνας να μην αυξήσει τα επιτόκια. Ο Standard & Poor’s GSCI Index των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ισχυροποιήθηκε 1,3% στις 5 μ.μ. στη Νέα Υόρκη καθώς τα συμβόλαια του χαλκού αναρριχήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 9.248 δολ. ο μετρικός τόνος στο Λονδίνο.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 0,9% κλείνοντας στα 88,61 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ στο London Metal Exchange (LME) ο δείκτης των έξι βιομηχανικών μετάλλων συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, του ψευδαργύρου και του αλουμινίου σημείωσε άνοδο 2,2%.

Και ενώ στην Κίνα ο πληθωρισμός αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών, η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια. Αυτό τόνωσε την αισιοδοξία ότι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα συνεχίσει να στηρίζει την παγκόσμια επέκταση και τη ζήτηση για πρώτες ύλες.

Μέσα στο έτος – έως και χθες – ο MSCI Asia Pacific Index έχει σημειώσει άνοδο 11%, ανάλογη της ανόδου του S&P 500, υπερβαίνοντας την άνοδο 9,1% του Stoxx Europe 600 Index.

Το γιέν ανατιμήθηκε στα 83,11 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από 84,15 γιέν που ήταν κατά τη χθεσινή λήξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Τόκιο. Το ισχυρό γιέν δυνητικά μειώνει την αξία των εσόδων των ιαπωνικών εταιρειών στο εξωτερικό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα