Ανοδος του αργού

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010 06:13
UPD:06:27

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ημερών διαπραγματεύθηκε το πετρέλαιο πριν από την έκθεση που ενδέχεται να δείξει ότι οι αμερικανικές προμήθειες αργού μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα σε πέντε μήνες.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 0,9% φθάνοντας στα 88,61 δολ. χθες το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 7 Δεκεμβρίου, μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι τα διϋλιστήρια λειτούργησαν με ρυθμούς ρεκόρ τον περασμένο μήνα, σηματοδοτώντας ότι η ζήτηση αυξάνεται στη μεγαλύτερη χώρα χρήσης ενεργείας στον κόσμο. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποθέματα αργού, που θα ανακοινωθούν αύριο από το υπουργείο Ενεργείας στις ΗΠΑ, μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Ιουλίου.

Το αργό για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 88,53 δολ. το βαρέλι, 8 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 8:58 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Νωρίτερα υποχώρησε έως 0,5%. Φέτος οι τιμές του έχουν σημειώσει άνοδο 12%.

Οι τιμές του αργού θα υπερβούν τα 100 δολ. το βαρέλι έως το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους καθώς η αμερικανική ζήτηση ανακάμπτει και τα παγκόσμια αποθέματα μειώνονται σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs Group Inc. με χθεσινή ημερομηνία, για την προοπτική των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής το 2011.

Σύμφωνα με τους αναλυτές τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν 2,6 εκατ. βαρέλια τις επτά ημέρες έως τις 10 Δεκεμβρίου. Τα αποθέματα της βενζίνης πιθανόν αυξήθηκαν για τέταρτη εβδομάδα, σημειώνοντας αύξηση 2 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε από 214 εκατ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα αποθέματα των διϋλισμένων καυσίμων, κατηγορία που περιλαμβάνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντήζελ, μάλλον μειώθηκαν 1 εκατ. βαρέλια από τα 160,2 εκατομμύρια.

Το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας θα ανακοινώσει τα εβδομαδιαία στοιχεία για τα αποθέματα την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στις 10:30 π.μ. ώρα Ουάσινγκτον. Το American Petroleum Institute (ΑΡΙ) θα ανακοινώσει τις δικές του εκτιμήσεις σήμερα.

Το μπρεντ για παράδοση Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο έως 1,61 δολ., ποσοστό 1,8%, φθάνοντας στα 92,09 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Φέτος το μπρεντ έχει σημειώσει άνοδο 18%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα