«Πράσινη» Apple City διά χειρός Νόρμαν Φόστερ

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010 10:36

Ο διάσημος Βρετανός αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ εργάζεται εντατικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Economista, προκειμένου να σχεδιάσει μια φιλική προς το περιβάλλον «πόλη» για τον τεχνολογικό κολοσσό Apple.

Ο Φόστερ έχει κληθεί, κατά την ίδια πηγή, να θέσει σε εφαρμογή το όραμά του για μια βιώσιμη πόλη, επιχειρώντας παράλληλα να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα βοηθά τους εργαζόμενους να αποδώσουν στο 100% των δυνατοτήτων τους.

Μόλις πέντε χιλιόμετρα από το σημερινό αρχηγείο του ομίλου στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, η "Apple City" ή "City of Apple" θα ανεγερθεί σε μια έκταση σχεδόν 400 στρεμμάτων, την οποία ο όμιλος αγόρασε πρόσφατα από τη Hewlett Packard. Να σημειωθεί ότι πόλη του Κουπερτίνο έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των δύο ιδρυτών της Apple, αφού εκεί εργαζόταν ο Στιβ Βόζνιακ όταν, πριν από 40 και πλέον χρόνια, κατασκεύασε - αρχικά για προσωπική του χρήση- τον υπολογιστή Apple I, τον οποίο στη συνέχεια ο Στιβ Τζομπς είχε τη φαεινή ιδέα να πουλήσουν, ξεκινώντας έτσι ουσιαστικά τον όμιλο.

Η Apple αγόρασε από την ΗΡ και το κτήριο που χρησιμοποιούσε ως αρχηγείο της προς 300 εκ. δολάρια. Το πρόβλημα είναι ότι οι υπάλληλοι που εργάζονται εκεί είναι αποκομμένοι από τους υπόλοιπους, αφού τα άλλα κτήρια του ομίλου απέχουν περίπου δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο. Έτσι, ο διευθύνων σύμβουλος Στιβ Τζομπς φέρεται να επικοινώνησε με το διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα ζητώντας του αρχικά να προσαρμόσει το άλλοτε αρχηγείο της ΗΡ στις ανάγκες και στο ύφος του πρωτοπόρου της τεχνολογίας και σε δεύτερη φάση να το συνδέσει με το σύμπλεγμα της Apple μέσω ενός... δικτύου από υπόγειες σήραγγες για δύο λόγους: πρώτον, οι υπάλληλοι να μπορούν να μετακινούνται χωρίς αυτοκίνητα μεταξύ των κτηρίων και δεύτερον, η επιφάνεια να μετατραπεί σε πάρκο.

Κατά την Economista, η «πόλη» της Apple θα σχεδιαστεί κατά τα πρότυπα της πόλης Μάσνταρ στο Αμπού Ντάμπι, την οποία επίσης σχεδιάζει ο Νόρμαν Φόστερ. Στο Μάσνταρ, που υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη τετραετία, επίσης δεν θα υπάρχουν αυτοκίνητα, ενώ στόχος των εμπνευστών του είναι να μην παράγονται καν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το κτήριο της Apple θα στεγάζει τους μηχανικούς του ομίλου και το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα θα χρησιμοποιεί «υλικά και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας καθώς και πόρους ανανεώσιμης ενέργειας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα