Ζ. Σόκρατες: Η Πορτογαλία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στις αγορές

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010 13:18

«Κάνουμε αυτό που χρειάζεται, μειώνουμε πολύ γρήγορα το δημοσιονομικό έλλειμμα με διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες, προσθέτοντας ότι «οι αγορές το κατανοούν αυτό όλο και περισσότερο».

Η Πορτογαλία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να εκτιμούν τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, δήλωσε σε συνέντευξή τους στους Financial Times, ο Ζοζέ Σόκρατες.

«Κάνουμε αυτό που χρειάζεται, μειώνουμε πολύ γρήγορα το δημοσιονομικό έλλειμμα με διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «οι αγορές το κατανοούν αυτό όλο και περισσότερο».

Η συνέντευξη δόθηκε λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 16/17 Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθούν τρόποι για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, την οποία πολλοί επενδυτές θεωρούν υποψήφια για να ζητήσει βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Η Πορτογαλία έχει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να απευθυνθεί στις αγορές», είπε ο Σόκρατες και συνέχισε: «Δεν έχουμε ούτε τραπεζική κρίση ούτε φούσκα στην αγορά ακινήτων. Το μόνο μας πρόβλημα ήταν το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, το οποίο διορθώνουμε».

Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε μάλιστα σε τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες της χώρας του για συντάξεις προβλέπεται να αυξηθούν μόνο κατά 0,5% του ΑΕΠ τα επόμενα 20 χρόνια, λόγω της μεταρρύθμισης που έκανε η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα, συνδέοντας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα