Νέο γερμανικό «όχι» στο ευρωομόλογο

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010 15:07
EPA/OLIVIER HOSLET

Νέο «όχι» της γερμανικής κυβέρνησης στην έκδοση ευρωομόλογου διατυπώνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δύο 24ωρα πριν από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Νέο «όχι» της γερμανικής κυβέρνησης στην έκδοση ευρωομόλογου διατυπώνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δύο 24ωρα πριν από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ. Βεστερβέλε υποστηρίζει ότι το ευρωομόλογο «δεν είναι το ενδεδειγμένο μέσο για την επίλυση κρίσεων χρέους μεμονωμένων χωρών-μελών».

«Εάν όλοι εγγυώνται τα χρέη όλων, δεν υπάρχει για κάθε έκαστο κανένα κίνητρο δημοσιονομικής πειθαρχίας», αναφέρει.

Αντικρούει δε σθεναρά τα επιχειρήματα για το πέρασμα σε μία αναδιανεμητική ένωση μεταφοράς πόρων από τις πλουσιότερες στις φτωχότερες χώρες, υποστηρίζοντας ότι αυτό «θέτει σε κίνδυνο τη στήριξη της Ευρώπης στις χώρες οι οποίες θα επωμίζονταν και το κύριο βάρος».

Για την προστασία του ευρώ διαμορφώνεται ένας μόνιμος μηχανισμός κρίσεων μετά το 2013, ο οποίος πρέπει να προσδιορίσει «τις προϋποθέσεις για μία συνετή ένταξη και των ιδιωτών πιστωτών όταν απειλείται η πτώχευση ενός κράτους. Οι τράπεζες δεν θα πρέπει να είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης», σημειώνει ο κ. Βεστερβέλε.

Εκτιμά ωστόσο ότι «ο μόνιμος μηχανισμός κρίσεων καθώς και η σημερινή ασπίδα προστασίας αντιμετωπίζουν μόνον τα συμπτώματα». Η διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ σε βάθος χρόνου προϋποθέτει «μία υγιή δημοσιονομική πολιτική και μία συντονισμένη ανταγωνιστική οικονομική πολιτική».

Πάντως, κατά τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, η στενότερη συνεργασία δεν πρέπει να είναι τροχοπέδη για τους ισχυρότερους. «Χρειαζόμαστε ανταγωνισμό προς τα πάνω, όχι προς τα κάτω», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα