Οι τραπεζίτες δρουν «εκβιαστικά» όταν απειλούν ότι θα εγκαταλείψουν το Σίτι του Λονδίνου προκειμένου να εγκατασταθούν σε επιχειρηματικά πιο φιλικές τοποθεσίες στην Ασία, εξαιτίας των νέων κανόνων που προβλέπουν δραστικό περιορισμό των αμοιβών και των μπόνους τους, όπως είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας χθες το βράδυ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της βρετανικής Βουλής.
Η σχετική πρόταση της Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS) προβλέπει ανώτατο όριο στις αμοιβές των τραπεζικών στελεχών με τη μορφή μπόνους σε μετρητά, το οποίο αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών αποδοχών τους, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες από τους τραπεζίτες.
Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών, αν ανησύχησε ότι πράγματι θα έφευγαν τραπεζικά στελέχη από το Λονδίνο δεδομένου ότι αντίστοιχοι περιορισμοί δεν ισχύουν σε άλλες χώρες, ο κ. Μπαρνιέ απάντησε: «Δεν εντυπωσιάστηκα από τον εκβιασμό. Αμφιβάλλω ότι θα υπάρξει φυγή ταλέντων προς την Ασία ή αλλού».
«Όσοι έχουν κάθε συμφέρον να μείνουν στο Λονδίνο, επειδή βρίσκονται στην καρδιά της χρηματοπιστωτικής αγοράς, είναι στο συμφέρον τους να μείνουν εδώ, ακόμη και αν αμείβονται λίγο λιγότερο».
Ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι είναι η τέταρτη επίσκεψή του στο Λονδίνο. «Γιατί; Για να πω το προφανές, επειδή το Λονδίνο είναι το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο στην Ευρώπη. Και όπως επαναλαμβάνω συνεχώς εδώ και δέκα μήνες, ένα ισχυρό Σίτι και ένα ισχυρό Κανάρι Ουόρφ δεν είναι μόνο καλά για το Λονδίνο και το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη».
«Δίνω πολλή προσοχή στις ανησυχίες που εκφράζονται στη Βρετανία, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι πρέπει να δείξετε εμπιστοσύνη σε όσα γίνονται. Αντλούμε μαθήματα από αυτή τη χρηματοπιστωτική κρίση και δεν μπορούν να υπάρξουν εθνικές λύσεις όταν έχουμε να κάνουμε με μία παγκόσμια κρίση. Οι πανευρωπαϊκές υπηρεσίες θα εργάζονται με τις εθνικές υπηρεσίες», όπως είπε, προσπαθώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Βρετανών για τη μεταβίβαση εξουσιών στην ΕΕ σε σχέση με την εποπτεία των αγορών.