Την πεποίθησή του ότι «δεν υπάρχει η ελάχιστη πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία για τα ευρωομόλογα» στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ερωτηθείς σχετικά από τον αρχηγό της Σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.
Όπως εξήγησε ο κ. Μπαρόζο, «υπάρχει απροθυμία εκ μέρους πολλών κρατών μελών σε σχέση με αυτήν την πρόταση». Για το λόγο αυτό, υποστήριξε, στόχος είναι να επιτευχθεί «η πλατύτερη δυνατή συναίνεση με τα υπάρχοντα εργαλεία».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε ότι η πρόταση για τα ευρωομόλογα «είναι ελκυστική», συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι όμως τώρα η κατάλληλη στιγμή».
Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι προτίθεται να υποβάλλει πρόταση στο Συμβούλιο για την εισαγωγή των ευρωομολόγων και ρώτησε τον κ. Μπαρόζο αν θα τον υποστηρίξει και αν θα κάνει προσπάθεια να πείσει την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί, οι οποίοι αντιτίθενται σε μια τέτοια πρόταση.
Απαντώντας ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την ιδέα των ευρωομολόγων για το μέλλον. «Αυτή τη στιγμή όμως η πρόταση Γιούνκερ δεν συγκεντρώνει την συναίνεση, ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα εργαλεία που μπορούν να τύχουν συναίνεσης στην ευρωζώνη και να λειτουργήσουν τάχιστα και αποφασιστικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Γκι Βερχόσταντ ρώτησε με τη σειρά του γιατί ως πρόεδρος της Επιτροπής έχοντας το δικαίωμα να πάρει πρωτοβουλία αρνείται να κάνει αυτό το βήμα και να προχωρήσει ο ίδιος με μια πρόταση για τα ευρωομόλογα.
Απαντώντας ο κ. Μπαρόζο επεσήμανε ότι το δικαίωμα πρωτοβουλίας το έχει ήδη χρησιμοποιήσει η Επιτροπή. «Όταν ξεκίνησε ο μηχανισμός κάναμε μια πρόταση με βάση συλλογικές εγγυήσεις που πήγαινε προς την κατεύθυνση των ευρωομολόγων. Απερρίφθη όμως από τα κράτη μέλη. Δεν θεωρούμε σκόπιμο να επανέλθουμε με πρόταση στην οποία δεν συμφωνούν τα κράτη-μέλη. Υποβάλουμε προτάσεις όταν βλέπουμε ότι έχουν ελπίδα να γίνουν αποδεκτές, δεν υποβάλουμε όταν υπάρχει μια κατάσταση διχόνοιας στο εσωτερικό των κρατών-μελών» κατέληξε ο κ. Μπαρόζο.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ