Ραγδαία αύξηση των αιτήσεων για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών δείχνουν τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης από τον περασμένο Απρίλιο, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου οι ιδιώτες πληρώνονται για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν.
Aνοδος καταγράφεται επίσης στις αιτήσεις για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και μικρών υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με την αρμόδια ρυθμιστική αρχή Ofgem, τα συνολικά 11.370 έργα θα αυξήσουν τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ κατά σχεδόν 44 MW.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμα προβλέπει ότι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα συνολικής ισχύος 4-10 kW θα αποφέρει στον ιδιοκτήτη του 0,65 ευρώ ανά κιλοβατώρα που παράγεται και καταναλώνεται για τις ανάγκες του ίδιου. Το ποσό πέφτει στα 0,58 ευρώ για εγκαταστάσεις ισχύος 10-100 kW και στα 0,54 ευρώ για 100-5.000 kW. Για την ενέργεια που διοχετεύει στο δίκτυο, ο ιδιοκτήτης θα παίρνει 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα σε όλες τις περιπτώσεις - αποδοχές που, βάσει του προγράμματος, είναι εγγυημένες για τα επόμενα 25 χρόνια.
Η κυβέρνηση δεν αποκάλυψε πόσοι από τους αιτούντες ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν τέτοια συστήματα στα σπίτια τους και πόσοι είναι αγρότες που θέλουν να τα τοποθετήσουν σε φάρμες, όμως σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση think tank για θέματα γεωργίας, 8 στους 10 Βρετανούς αγρότες επιθυμούν να εγκαταστήσουν ηλιακούς συλλέκτες στη στέγη των στάβλων τους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, διάστημα που καλύπτεται από το κυβερνητικό πρόγραμμα επιδοτήσεων.
«Παραδοσιακά, τα έσοδά μας από τη γεωργία είναι εποχιακά», λέει ο Μάικλ Φράνκελ, ένας αγρότης που εγκατέστησε πρόσφατα φωτοβολταϊκό σύστημα στη στέγη του αχυρώνα του. «Τώρα όμως κερδίζουμε χρήματα από την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Είμαστε ήσυχοι ότι θα έχουμε έσοδα και κάνουμε κι εμείς κάτι για τη μείωση του αποτυπώματός μας σε άνθρακα».
Η νεοσύστατη Ένωση Φωτοβολταϊκών Βρετανίας υπολογίζει ότι χάρη στο πρόγραμμα η αγορά ηλιακής ενέργειας στη χώρα - που τέθηκε σε εφαρμογή λίγες εβδομάδες πριν αποχωρήσουν από την εξουσία οι Εργατικοί- θα φτάσει τα 60 MW έως το τέλος του έτους και θα εκτοξευθεί στα 1000 ΜW έως το 2015 και στα 5000 MW μέχρι το 2020.