Πλήρη ένταξη του εμπορίου στον επενδυτικό νόμο ζητεί η ΕΣΕΕ

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010 13:56

Την έκπληξη και τη δυσαρέσκειά της για την «αναίτια και αδικαιολόγητη» εξαίρεση χιλιάδων επιχειρήσεων από το καθεστώς ενισχύσεων του νέου επενδυτικού νόμου εκφράζει με ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Όπως υποστηρίζει η διοίκηση της ΕΣΕΕ, οι «αναγκαίες εξαιρέσεις» στις οποίες συγκαταλέγεται και το εμπόριο, με δεδομένο ότι δεν προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία, φαίνεται ότι αποτελούν εθνικές επιλογές του υπουργείου, καθώς σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο νόμου, δεν υπάγονται στο καθεστώς ενισχύσεων οι τομείς και κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, εκτός από το χονδρικό και λιανικό εμπόριο αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Παράλληλα, συμπληρώνει, δεν υπάγονται στο καθεστώς ενισχύσεων τα επενδυτικά σχέδια που συνδέονται με την εξαγωγική δραστηριότητα καθώς και σχέδια εμπορίας εγχώριων προϊόντων.

Το αποτέλεσμα είναι 320.000 εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το 30% των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας να εξαιρούνται από το καθεστώς των ενισχύσεων.

«Το εμπόριο δεν αποτελεί παράπλευρη οικονομική δραστηριότητα αλλά κλάδο με ζωτική σημασία για την οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΣΕΕ, ζητώντας την πλήρη ένταξη του εμπορίου, εισαγωγικού, εξαγωγικού και εφοδιαστικού στις διατάξεις του προς διαβούλευση σχεδίου για το νέο αναπτυξιακό νόμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα