Ρίχνουν τους τόνους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης για το ευρωομόλογο τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ όσο και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παραμένοντας ωστόσο στις θέσεις τους.
Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Bild, η κ. Μέρκελ θεωρεί «λήξασα» την αντιπαράθεση, σημειώνοντας: «Είχαμε μία αναλυτική τηλεφωνική συνομιλία, το ζήτημα έχει ξεπεραστεί. Όταν κρίνονται τόσα πολλά, παίζουν και τα συναισθήματα ένα ρόλο».
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Γιούνκερ είχε καταλογίσει στο Βερολίνο «αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά» και «απλουστευτική αντιμετώπιση» της πρότασης για το ευρωομόλογο.
Αλλά και ο κ. Γιούνκερ έριξε τους τόνους, επισημαίνοντας πως ένα κοινό ομόλογο δεν θα είναι «λευκή επιταγή» για την ανάληψη χρεών. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βερολίνου, Βρανδεμβούργου «rbb» πρόσθεσε: «Παραμένει ειλημμένη απόφαση ότι οι χώρες με υπερβολικά ελλείμματα και μεγάλα χρέη θα πρέπει να καταβάλλουν μέγιστη προσπάθεια, συνδεδεμένη με δεσμεύσεις, προκειμένου να βάλουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους». Στο σημείο αυτό «δεν υπάρχει καμία διάσταση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης ή μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και εμού» κατέληξε.
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Handelsblatt» (Χάντελσμπλατ, 16.12.10) ζητά αναβάθμιση της Ευρωζώνης με σύγκλιση συναντήσεων κορυφής των ηγετών της: «Στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ οι ηγέτες των χωρών-μελών δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην ατζέντα εσωτερικής πολιτικής» και «αποφάσεις συνόδων κορυφής έχουν δώσει αφορμή για αναταραχές στις αγορές». Για να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη δεν αρκούν τα συμβούλια των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. Θα πρέπει να συγκαλούνται συναντήσεις κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.