Πτωτικές τάσεις στην αγορά ρολογιών χειρός

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010 15:54

Πτώση σημείωσαν οι συνολικές πωλήσεις των ρολογιών χειρός το 2009, ενώ προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερη μείωση το 2010, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group.

Πτώση σημείωσαν οι συνολικές πωλήσεις των ρολογιών χειρός το 2009, ενώ προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερη μείωση το 2010, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group.

Στην τελευταία έκδοση της κλαδικής μελέτης «Ρολόγια Χειρός» που κυκλοφόρησε πρόσφατα, επισημαίνεται ότι το μέγεθος της εγχώριας αγοράς ρολογιών χειρός (πωλήσεις σε τεμάχια) παρουσίασε ανοδική πορεία την περίοδο 2004 – 2008, η οποία όμως ανεκόπη το 2009. Η αγορά εκτιμάται ότι παρουσίασε μείωση 8,4% την περυσινή χρονιά.

Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων (σε τεμάχια) τα τελευταία δύο χρόνια αφορά πωλήσεις ρολογιών των οποίων η τιμή δεν ξεπερνά τα 150 ευρώ, ενώ το μικρότερο ποσοστό αφορά την κατηγορία ρολογιών με τιμή άνω των 1.700 ευρώ.

Η αξία της εγχώριας αγοράς ρολογιών χειρός σημείωσε μείωση της τάξης του 9% συγκριτικά με το 2008, μετά από μια τετραετία ανοδικής πορείας.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η πτωτική πορεία των πωλήσεων ρολογιών χειρός (σε αξία) εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το 2010, με προβλεπόμενο ποσοστό μείωσης υψηλότερο του 2009 (της τάξης του 15%).

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η αγορά ρολογιών χαρακτηρίζεται από ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός εμπορικών σημάτων και μοντέλων.

Οι τρέχουσες δυσχερείς οικονομικές συνθήκες δημιουργούν προβλήματα στο σύνολο του εμπορίου και κατ’ επέκταση και στο εμπόριο ρολογιών χειρός. Το εν λόγω προϊόν δεν καλύπτει βασικές ανάγκες των καταναλωτών, με αποτέλεσμα σε περιόδους περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος, οι καταναλωτές είτε αναβάλλουν την αγορά του, είτε στρέφονται σε οικονομικότερες – φθηνότερες λύσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα