Μηχανισμός στήριξης: Σαφήνεια και πολιτική νομιμοποίηση ζητεί η Ευρωβουλή

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010 16:33

Σαφήνεια για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, σχετικά με το μόνιμο μηχανισμό στήριξης των κρατών μελών με οικονομικές δυσκολίες, ζητεί με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σαφήνεια για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, σχετικά με το μόνιμο μηχανισμό στήριξης των κρατών μελών με οικονομικές δυσκολίες, ζητεί με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιου. Προειδοποιεί ακόμη ότι οι αποφάσεις δεν θα πρέπει να ληφθούν κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ των κρατών μελών, ενώ τονίζεται η ανάγκη μίας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων και η ενδεχόμενη δημιουργία ευρωομολόγων.

Ζητείται σαφήνεια

Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί με το ψήφισμα του να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα της σαφήνειας επί μεγάλου αριθμού θεμάτων, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της σταθερότητας.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην κατανομή των βαρών θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση και ζητά από την Επιτροπή να παρουσιάσει αναλυτική περιγραφή του μηχανισμού, η οποία θα αποσαφηνίζει τη συμμετοχή των επενδυτών, των καταθετών και των συμμετεχόντων στην αγορά, και η οποία θα αναφέρει ρητά ότι ο μηχανισμός θα συμμορφώνεται πλήρως στην πολιτική και τις πρακτικές του ΔΝΤ όσον αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν, ακόμη, από την Επιτροπή να αποσαφηνίσει και να θέσει προτεραιότητες όσον αφορά τις δαπάνες από τον προϋπολογισμό της ΕΕ που θα θυσιαστούν σε περίπτωση που χρειαστεί να επιστραφούν χρήματα από τον προϋπολογισμό, κάτι που μπορεί να συμβεί, με βάση τους κανόνες του παρόντος (προσωρινού) μηχανισμού σταθεροποίησης.

Ευρωομόλογα;

Το ψήφισμα αναφέρεται και στις «παγωμένες» χρηματοπιστωτικές αγορές που καθιστούν δύσκολή και δαπανηρή την αναχρηματοδότηση του χρέους για τα κράτη μέλη.

Ζητεί, λοιπόν, τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού σταθεροποίησης, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ύπαρξη μίας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων, χωρίς προβλήματα ρευστότητας. Καλεί επίσης την Επιτροπή να εξετάσει και να υποβάλει προτάσεις σχετικά με άλλα πιθανά εργαλεία που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση των κρατών μελών σε πηγές χρηματοδότησης.

Αρχές

Πέρα από την ανάγκη συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην κατανομή των βαρών, το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι η αρχή της αιρεσιμότητας σε ό,τι αφορά την απόκτηση βοήθειας από το μηχανισμό θα πρέπει να εξυπηρετεί την αποκατάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς να αποβαίνει σε βάρος εκείνων που βρίσκονται σε επισφαλέστερη θέση, και επομένως δεν θα πρέπει να συνεπάγεται μείωση των ελάχιστων εισοδημάτων, όξυνση της φτώχειας και ένταση των ανισοτήτων.

Εταιρικοί φορολογικοί συντελεστές

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει επιπλέον έκκληση προς την Επιτροπή να επιταχύνει την υποβολή νομοθετικής πρότασης σχετικά με τον ορισμό μίας κοινής και ενοποιημένης εταιρικής φορολογικής βάσης.

Πολιτική νομιμοποίηση

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της πολιτικής νομιμοποίησης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπουστηρίζει ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ώστε να διασφαλισθούν η διαφάνεια και η νομιμοποίηση του μηχανισμού έναντι των αγορών και των πολιτών.

Οι λεπτομέρειες της λειτουργίας του, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, θα πρέπει να αποτελέσουν πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα τεθεί σε διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΚ και Συμβουλίου. Επιπλέον, ο μηχανισμός στήριξης θα πρέπει να έχει άμεση συνάφεια με την επικείμενη νομοθεσία σχετικά με το νέο μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης.

Επόμενα βήματα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει την Παρασκευή το γενικό πλαίσιο για το μηχανισμό στήριξης, ενώ οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία του θα αποφασιστούν μέσα στο 2011.

Εν τωμεταξύ, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την επίτευξη συμφωνίας με τα κράτη μέλη στο θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης αναμένεται να παρουσιάσουν επίσημα τις προτάσεις τους τον Ιανουάριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα