Yπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση θέτει ο οίκος Moody's την αξιολόγηση Ba1 της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, επικαλούμενος την αυξημένη αβεβαιότητα για την ικανότητα της χώρας να μειώσει το χρέος της και την υστέρηση που παρατηρείται στα έσοδα του 2010.
Η Moody's ανέφερε ως έναν ακόμη λόγο για την απόφασή της αυτή το μέγεθος και τους όρους της επιπλέον βοήθειας που ενδεχομένως θα λάβει η Ελλάδα στην περίπτωση που παραμείνει αποκλεισμένη από τις αγορές ομολόγων.
«Για αυτό το λόγο, η αναθεώρηση της Moody's θα επικεντρωθεί σε παράγοντες, όπως η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και η δημοσιονομική προσαρμογή, που θα επηρεάσουν τη δυναμική όσον αφορά το χρέος της χώρας τα επόμενα χρόνια», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.
Πάντως, ο οίκος δήλωσε ότι σημειώνεται σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή μιας πολύ μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής.
Νωρίτερα, η Moody's είχε θέσει σε παρακολούθηση και την Ισπανία προειδοποιώντας για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησής της πιστοληπτικής της ικανότητας.
Σημειώνεται πως πριν από δύο εβδομάδες και ο οίκος Standard & Poor's προειδοποίησε με μείωση της αξιολόγησης «BB+» της Ελλάδας, εάν αποδειχθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ευνοήσει τους κρατικούς ομολογιούχους εις βάρος των ιδιωτών.
Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τους νέους κανονισμούς, σημείωνε στην ανακοίνωσή του, θέτοντας την αξιολόγηση «BB+» σε καθεστώς CreditWatch Negative.
Ανέφερε ακόμη πως η απόφαση για τυχόν υποβάθμιση της χώρας θα ληφθεί εντός των επόμενων τριών μηνών.
Προς έγκριση της γ΄ δόσης από το ΔΝΤ
Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει την Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το επικαιροποιημένο μνημόνιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1910853 .
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ακόμη και η απλή αναφορά σε επιστροφή στη δραχμή κάνει κακό, επισημαίνοντας όσο απαξιώνεται ως επιχείρημα, τόσο θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η κατάσταση.
Διαβεβαίωσε ακόμη ότι «οι καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς, αφού οι τράπεζες έχουν αντεπεξέλθει και το Δημόσιο είναι εδώ για να τις βοηθήσει και να τις ενισχύσει».
Αναφερόμενος στις προοπτικές της οικονομίας επεσήμανε ότι «το 2011 φεύγουμε από τι οριζόντιες δράσεις, όπως οι περικοπές μισθών και πάμε σε στοχευμένες δράσεις, αναφορικά με τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, τον εξορθολογισμό τμημάτων του Δημοσίου τομέα, ειδικά στην υγεία, καθώς και σε θέματα φορολογικής διοίκησης και φοροδιαφυγής».