Εκκλήσεις για αναστολή κινητοποιήσεων στα ΜΜΜ

Χ.Τσιόκας: Ανεξήγητη και υπερβολική η στάση των απεργών
Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010 12:53
UPD:18:30

Εκκληση προς τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για αναστολή των κινητοποιήσεών τους, τουλάχιστον για το επόμενο δεκαήμερο, απηύθυνε η ΓΣΕΒΕΕ.

Εκκληση προς τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για αναστολή των κινητοποιήσεών τους, τουλάχιστον για το επόμενο δεκαήμερο, απηύθυνε η ΓΣΕΒΕΕ.

Η Γενική Συνομοσπονδία καλεί τους εργαζομένους στις συγκοινωνίες να μην επιμείνουν σε μορφές κινητοποίησης που αφαιρούν την δυνατότητα πρόσβασης των καταναλωτών προς τις τοπικές αγορές, καθως επίσης να αντιληφθούν ότι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα κινδυνεύουν εκτός από τη μείωση αποδοχών τους, να χάσουν ακόμα και τη δουλειά τους, και οι μικρές ιδιαίτερα επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο αν δεν υπάρξει η δυνατότητα να ενισχυθούν τα έσοδα τους, ιδιαίτερα κατά την εορταστική περίοδο. «Επιλέξτε άλλο τρόπο κινητοποιήσεων ειδικά για τις επόμενες 10 ημέρες», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

ΕΒΕΠ και ΕΒΕΑ

Ανάλογη έκκληση με αφορμή τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς απηύθυνε και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιώργος Κασιμάτης, ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος παρατήρησε πως «για μία ακόμη φορά οι επιχειρήσεις και οι πολίτες αυτής της χώρας είναι τα παράπλευρα θύματα της διαμάχης της κυβέρνησης με τις συντεχνίες».

Ο κ. Κασιμάτης χαρακτηρίζει δραματική την κατάσταση στην αγορά, η οποία όπως σημειώνει, επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο λόγω της αδυναμίας των καταναλωτών να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Απευθύνω έκκληση προς τους εργαζόμενους αυτούς που με δίκαια αιτήματα κατεβαίνουν στον δρόμο, να λάβουν υπόψη τους το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται από τις κινητοποιήσεις αυτές. Κοινωνικό πρόβλημα που διογκώνεται από την αδυναμία μετακίνησης μισθωτών, συνταξιούχων και άλλων εργαζομένων που θέλουν απρόσκοπτα να πάνε στην εργασία τους ή να κατέβουν στην αγορά. Απευθύνω έκκληση για ηρεμία, ειδικά τις εορταστικές αυτές ημέρες. Μπορούν να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους αυτά άλλη χρονική στιγμή, λιγότερο επώδυνη για το κοινωνικό σύνολο και για εμάς τους επιχειρηματίες, που περιμένουμε να δούμε, ειδικά αυτή την περίοδο, κόσμο στα καταστήματά μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Κασιμάτης και προσθέτει:

«Η αγορά παρουσιάζει την τραγικότερη εικόνα των τελευταίων τριάντα ετών. Η πτώση του τζίρου φθάνει, ή και ξεπερνά, τα 3 δισ. ευρώ. Χρήματα που θα λείψουν από την αγορά, από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος. Είχαμε επισημάνει ότι, από τον Ιούνιο και μετά, κλείνουν μηνιαίως κατά μέσο όρο 3.000-4.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά. Τώρα, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να πιθανολογήσουμε ότι ο αριθμός αυτός το μήνα Δεκέμβριο μπορεί να αγγίξει τις 7.000, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της αγοράς και την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ο κ. Μίχαλος τόνισε πως αφενός «η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι πρέπει επιτέλους να κυβερνήσει προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της και αφήνοντας κατά μέρος την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού, για να καλύψει την δική της ανεπάρκεια» και αφετέρου «και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, αλλά και γενικότερα στις ΔΕΚΟ, όμως, οφείλουν να κατανοήσουν και αυτοί ότι τα προβλήματα των Δημόσιων Επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται πρέπει να επιλυθούν καθώς έχουν γίνει πλέον αβάσταχτα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

«Τους καλούμε», καταλήγει στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, «να σταματήσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που δίνουν τη χαριστική βολή στη χειμαζόμενη αγορά».

ΕΣΕΕ

Την αναστολή των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων στα μέσα μαζικής μεταφοράς ζητεί και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ να εκφράζει την ελπίδα ότι η χριστουγεννιάτικη αγορά «θα αποτελέσει μια ευχάριστη παρένθεση ανάμεσα στο πρωτόγνωρο 2010 και το απρόβλεπτο 2011».

«Οι Έλληνες έμποροι εν μέσω κλίματος κοινωνικής και οικονομικής δυσαρέσκειας, προσπαθούν να διατηρήσουν την λάμψη των εορτών και δίνουν την μάχη τους κάτω από δύσκολες συνθήκες, ώστε να καταφέρουν να κερδίσουν την προτίμηση των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και συνταξιούχων, αναπληρώνοντας το χαμένο τους δώρο με χαμηλές τιμές», αναφέρεται σε σχετική δήλωση.

Αυτό που πραγματικά έχει μεγάλη σημασία, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των εμπόρων, είναι η αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των μέσων μαζικής μεταφοράς, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να επισκεφτούν τις κεντρικές αγορές και τους εμπορικούς δρόμους, χωρίς εμπόδια και επιπλέον επιβάρυνση.

Χ.Τσιόκας: Ανεξήγητη και υπερβολική η στάση των απεργών

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χάρης Τσιόκας, χαρκτήρισε ανεξήγητη και υπερβολική τη στάση των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Κανείς δεν θέλει να ταλαιπωρηθεί ο πολίτης, το κοινό, η οικονομία αυτές τις ημέρες, και κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μην συμβεί αυτό», υποστήριξε ο κ. Τσιόκας σε δηλώσεις του στον ρ/σ Βήμα FM. «Μου είναι και εμένα ανεξήγητη και υπερβολική αυτή η συμπεριφορά», παρατήρησε, «καθώς έχουμε διαβεβαιώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους εργαζόμενους και την κοινωνία, ότι θα υπάρξει εύλογος χρόνος για διάλογο για τα θέματα που αφορούν την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών και τον μηδενισμό του ελλείμματός τους».

Αναλυτικά η επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ προς τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία των εργαζομένων στα ΜΜΜ:

«Αναγνωρίζουμε την διεκδίκηση και αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων στις συγκοινωνίες ως αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα τους. Αντιλαμβανόμαστε επίσης, και το ότι με τις απεργιακές κινητοποιήσεις υπάρχει και επιπρόσθετη οικονομική ζημιά για τους εργαζόμενους του κλάδους σας.

Πρέπει όμως να αντιληφθείτε και εσείς ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (εργοδότες και εργαζόμενοι) κινδυνεύουν να χάσουν την ίδια την δουλειά τους, εκτός από τις μειώσεις αποδοχών τους, και οι μικρές ιδιαίτερα επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο ΑΝ δεν υπάρξει η δυνατότητα, ιδιαίτερα τώρα την εορταστική περίοδο, να ενισχυθούν τα έσοδα τους. Όσο αυτό βέβαια είναι δυνατόν υπό τις παρούσες συνθήκες βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

Η έλλειψη δυνατότητας χρησιμοποίησης των συγκοινωνιών στο λεκανοπέδιο Αττικής – σε συνδυασμό με το κυκλοφοριακό χάος που δημιουργείται – από το καταναλωτικό κοινό, με το όποιο υπόλοιπο εισοδήματος προς κατανάλωση του έχει απομείνει, ιδιαίτερα τώρα, το τελευταίο 15νθήμερο του έτους, όπου πραγματοποιείται και το σημαντικότερο ποσοστό του ετήσιου τζίρου των μικρών ιδίως επιχειρήσεων αποτελεί καταστροφική εξέλιξη.

Σημειωτέον ότι την ίδια περίοδο καλούνται οι επιχειρήσεις να καταβάλουν 2 μισθούς (δώρο + μηνιαία αποδοχή) και βέβαια διπλές ασφαλιστικές εισφορές.

Κάνουμε έκκληση τουλάχιστον για τις επόμενες 10 ημέρες να μην επιμείνετε σε μορφές κινητοποίησης που αφαιρούν την δυνατότητα πρόσβασης των καταναλωτών προς τις τοπικές αγορές. Όχι μόνο λόγω έλλειψης συγκοινωνιών αλλά και του κυκλοφοριακού χάους που δημιουργείτε. Επιλέξτε άλλο τρόπο κινητοποιήσεων ειδικά για τις επόμενες 10 ημέρες.

Σημειωτέον ότι με το κυκλοφοριακό χάος που δημιουργείται, διευκολύνετε την ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση πολιτών προς τα νέα “ασφαλή” περιφερειακά “λιμάνια” του καταναλωτισμού, τα εμπορικά κέντρα τύπου Mall.

Εθίζεται δε, σταδιακά ο καταναλωτής να αποφεύγει τις ανοικτές τοπικές αγορές – εμπορικούς δρόμους και περιοχές καταφεύγοντας στις ήσυχες και εύκολα προσβάσιμες νέες αυτές αγορές.

Αποτέλεσμα και η συρρίκνωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων των τοπικών αγορών με συνέπεια και την απώλεια θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την Eurostat το 58% του εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα απασχολείται σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 10 άτομα προσωπικό.

Ελπίζουμε να ανταποκριθείτε στην αγωνιώδη έκκληση που σας απευθύνουμε».

ΛΑΟΣ: Όσο βαθαίνει η κρίση, η απόγνωση μετατρέπεται σε διαδήλωση

«Όσο βαθαίνει η κρίση, τόσο η απόγνωση θα μετατρέπεται σε διαδήλωση και συλλαλητήριο, κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση και σφράγισμα καταστημάτων με συνέπεια νέες απολύσεις και ανατροφοδότηση της ύφεσης», τονίζει σε ανακοίνωσή του με αφορμή την ανησυχία του φορέων της αγοράς ο ΛΑΟΣ.

Σύμφωνα με το ΛΑΟΣ, «το μυστικό για να βγούμε από την κρίση δεν είναι να απεργούμε περισσότερο, αλλά να δουλέψουμε περισσότερο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα