ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, με τον δείκτη Nikkei να οδηγείται προς τις μεγαλύτερες συνεχόμενες απώλειες σε χρονικό διάστημα 11 ετών. Οι μετοχές της Canon Inc. και άλλων εξαγωγικών εταιρειών σημειώναν απώλειες μετά την ανακοίνωση του δείκτη τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ που κινήθηκε απρόσμενα πτωτικά τον Νοέμβριο.
Ο Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο υποχωρούσε κατά 0,8% φθάνοντας στις 8.446,80 μονάδες υποχωρώντας για ένατη ημέρα στις 11 π.μ. τοπική ώρα. Ο Topix έχανε ποσοστό 0,9% φθάνοντας στις 828,27 μονάδες, με τις μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ να αποτελούν περίπου το ήμισυ των συνολικών απωλειών του δείκτη. Και οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών σημείωναν απώλειες μετά την υποχώρηση του δολαρίου έναντι του γιεν στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου έξι ετών, απειλώντας έτσι την αξία των εξαγωγών εκτός χώρας.
«Η ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ και η ανατίμηση του γιεν είναι τα βασικά ρίσκα για τους επενδυτές αυτήν την στιγμή», ανέφερε ο Satoshi Kobayashi, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 3,4 δισ. δολ. με την Baring Asset Management (Japan) Ltd., συμπληρώνοντας ότι : «Οι εξαγωγείς ενδέχεται να δουν ζημίες». Προσφάτως πούλησε μετοχές της Tokyo Electron Ltd., της Fuji Photo Film Co. και αγόρασε μετοχές της Nomura Holdings Inc., της Seven Eleven Japan Co. και της East Japan Railway Co.
Πτωτικά κινούνται και οι άλλες ασιατικές αγορές μετά την ανακοίνωση του δείκτη τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi έχανε ποσοστό 2%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές της Samsung Electronics Co., της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της χώρας. Στη Σιγκαπούρη ο Straits Times έχανε ποσοστό 0,7% και στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχωρούσε κατά 0,6%. Στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE έχανε ποσοστό 0,4%.
Σε όλες τις άλλες μεγάλες ασιατικές αγοράς οι δείκτες σημείωναν απώλειες, μακράν των απωλειών του δείκτη στην Κίνα.