Ανοδος του αργού

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010 06:16

Στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων αναρριχήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη εν μέσω εικασιών ότι η αμερικανική οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το επόμενο έτος, τονώνοντας τη ζήτηση στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο έως 0,3% πριν τα αυριανά στοιχεία που ενδέχεται να δείξουν αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ με ταχύτερο των προηγούμενων προβλέψεων ρυθμό. Τα αποθέματα μειώθηκαν για τρίτη εβδομάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών πριν από την αυριανή έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Φεβρουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 89,49 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex), 27 σεντς υψηλότερα, στις 9:34 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, τα συμβόλαια του Ιανουαρίου έληξαν μετά από άνοδο 0,9% στα 88,81 δολ. το βαρέλι. Το 2009 τα συμβόλαια του καυσίμου έκαναν ράλι 78%. Φέτος έχουν σημειώσει άνοδο 13%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε 2,8% το τρίτο τρίμηνο, περισσότερο από την πρόβλεψη τον περασμένο μήνα για αύξηση 2,5%. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου θα ανακοινώσει αύριο τα εν λόγω στοιχεία.

Τα αποθέματα μειώθηκαν κατά πάσα πιθανότητα 3,5 εκατ. βαρέλι τις επτά ημέρες που έληξαν στις 17 Δεκεμβρίου από 346 εκατ. μία εβδομάδα πριν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, πριν από την αυριανή ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ. Οι προμήθειες την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν 9,85 εκατ., τα μέγιστα από τον Μάϊο του 2008.

Το μπρεντ για παράδοση Φεβρουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 92,81 δολ. το βαρέλι, 7 σεντς υψηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες, τα συμβόλαιά του σημείωσαν άνοδο 1,2% φθάνοντας στα 92,74 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από την 1η Οκτωβρίου του 2008.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα