Γ. Σταρκ: Η ΕΚΤ δεν χρηματοδοτεί κυβερνήσεις

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010 12:29
UPD:12:44

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει χρήση μη συμβατικών μέτρων για να διασφαλίσει τη λειτουργία της νομισματικής της πολιτικής και δεν χρηματοδοτεί κυβερνήσεις, ξεκαθάρισε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ.

«Όλες οι πράξεις μας έχουν ως γνώμονα τη νομισματική πολιτική και αυτό θα συνεχιστεί», τόνισε ο Σταρκ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ είναι προσωρινό.

«Όλες οι πράξεις μας έχουν ως γνώμονα τη νομισματική πολιτική και αυτό θα συνεχιστεί», τόνισε ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσουμε στις διαστάσεις άλλων κεντρικών τραπεζών (όσον αφορά τις αγορές ομολόγων)» είπε ο Σταρκ και συμπλήρωσε: «Επίσης δεν θα αλλάξουμε τον τρέχοντα χαρακτήρα του προγράμματος».

«Το ευρωσύστημα (των κεντρικών τραπεζών) μπαίνει στην αγορά όταν υπάρχουν δυσλειτουργίες. Επισημαίνουμε πάντα ότι το πρόγραμμα έχει περιορισμένη διάρκεια, δεν θα γίνει μόνιμο εργαλείο», ανέφερε.

Ο Σταρκ τόνισε ακόμη ότι κάθε κράτος μέλος της ευρωζώνης είναι υπεύθυνο για τα δημοσιονομικά του, ενώ όσον αφορά στα επιτόκια είπε ότι θα αυξηθούν αν εντοπίσει η ΕΚΤ κινδύνους για τη σταθερότητα του ευρώ.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα