Β.Παπανδρέου: Ορισμένα «όχι» έχουν μεγαλύτερη αξία

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010 14:15
UPD:15:35

«Είναι αυτονόητο ότι ψηφίζω τον προϋπολογισμό του 2011. Σημαίνει, όμως, ότι μιλούμε για αξιόπιστο προϋπολογισμό που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα; Όχι», παρατήρησε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία της η κ. Παπανδρέου.

Νέα εσωκομματικά πυρά για τον προϋπολογισμό του 2011 σήμερα στη Βουλή, αυτή τη φορά από την πρώην υπουργό και νυν πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Βάσω Παπανδρέου.

«Είναι αυτονόητο ότι ψηφίζω τον προϋπολογισμό του 2011. Σημαίνει, όμως, ότι μιλούμε για αξιόπιστο προϋπολογισμό που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα; Όχι», παρατήρησε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία της η κ. Παπανδρέου.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σκιαγράφησε ένα ζοφερό κλίμα για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας πως «οι συσχετισμοί είναι εναντίον μας» και ότι «ακόμα και ένα νέο δάνειο θα διευκολύνει τους δανειστές μας».

Όπως είπε, στηρίζει τη συλλογική προσπάθεια και όλες οι παρεμβάσεις της συντείνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο όπως υπογράμμισε, «στήριξη δεν σημαίνει σιωπή και στοίχιση πίσω από μία άποψη». «Ορισμένα "όχι"», επεσήμανε, «έχουν μεγαλύτερη αξία για την συλλογική προσπάθεια από στρατευμένα "ναι"».

Σύμφωνα με την κ. Παπανδρέου, «ο προϋπολογισμός του 2011, παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα ως προς τη στόχευση και την εκτέλεσή του, όπως και ο προηγούμενος». «Τι οφείλει να πράξει περαιτέρω η κυβέρνηση;», συμπλήρωσε: «Να διαπραγματευτούμε πολύ πιο σκληρά. Να επιταχύνουμε τις δράσεις που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης και να βελτιώσουμε το μάνατζμεντ της κεντρικής διοίκησης».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να ασκήσει σκληρή κριτική και στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πράγματι μπορεί να γίνει κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης απ’ τον Σεπτέμβριο και μετά. Όμως κυρίες και κύριοι της ΝΔ, βουλιάξατε το καράβι και μας καταγγέλλετε ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει με 9 μποφόρ. Δεν σας ζητούμε να στηρίξετε την κυβέρνηση, αλλά την Ελλάδα, στα ζητούμενα για δικαιοσύνη και ανάπτυξη».

«Η κοινωνία», πρόσθεσε η κ. Παπανδρέου, «αναγνωρίζει την αναγκαιότητα για σκληρά μέτρα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν νιώθει πως είναι και δίκαια. Για παράδειγμα, η οριζόντια περικοπή των αποδοχών και η μείωση των χαμηλών συντάξεων. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν αναπόφευκτες θυσίες για τις δύσκολες μέρες, αλλά τίποτα για τις καλές μέρες που όλοι ελπίζουμε πως θα ξανάρθουν. Η φοροδιαφυγή που δεν χτυπιέται. Γιατί δεν προχωρεί ο ουσιαστικός έλεγχος του "πόθεν έσχες" για όσους διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί τα τελευταία 15 χρόνια, όπως έχω προτείνει. Θεωρεί κανείς πως είμαστε πολιτικοί αγγέλων; Πώς ζητούνται απ’ το λαό θυσίες όταν οι υπουργοί εμφανίζονται να κάνουν περαίωση δια του κουκουλώματος;», διερωτήθηκε,

Εξάλλου, η Βάσω Παπανδρέου τόνισε πως «το αίτημα για ευρωομόλογο είναι εθνικό και μπορεί να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις». «Θα ζητήσουμε τη βοήθεια όλων των κομμάτων, όχι μόνον σε επίπεδο συμπαράστασης, αλλά και συμμετοχής. Αυτό που μας απασχολεί, είναι να καταστήσουμε το θέμα, θέμα της ευρωπαϊκής ατζέντας. Αν το πετύχουμε, ας πάρει τα εύσημα η αντιπολίτευση», κατέληξε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

ΛΑ.Ο.Σ.: Κάποιοι από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν με κρύα καρδιά

«Εμείς ειδοποιήσαμε εγκαίρως τον Πρωθυπουργό ότι κάποιοι από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό με “κρύα καρδιά”. Η κ. Βάσω Παπανδρέου είχε το θάρρος να το ομολογήσει. Αυτό το πράγμα δεν τραβάει. Όσο πιο νωρίς το συνειδητοποιήσει ο κ. Παπανδρέου, τόσο το καλύτερο για εκείνον και για τον τόπο», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα