Προειδοποίηση και από Fitch για υποβάθμιση

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010 20:17
UPD:20:45

Υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση ανακοίνωσε ότι θέτει την αξιολόγηση BBB- της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, μετά τις σχετικές προειδοποιήσεις από Moody's και S&P.

Η σχετική αξιολόγηση του οίκου που θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2011 «θα εστιάσει στη δημοσιονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας μετά τα μέτρα που ελήφθησαν φέτος στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ».

Επιπλέον, θα αξιολογήσει «τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και επίσης την πολιτική βούληση και την ικανότητα του ελληνικού κράτους να εφαρμόσει τα μέτρα επιτυχώς».

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Δεκεμβρίου και ο οίκος Moody's έθεσε υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση Ba1 της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, επικαλούμενος την αυξημένη αβεβαιότητα για την ικανότητα της χώρας να μειώσει το χρέος της και την υστέρηση που παρατηρείται στα έσοδα του 2010.

Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση του οίκου Standard & Poor's δύο εβδομάδες πριν για πιθανή μείωση της αξιολόγησης «BB+» της Ελλάδας, εάν αποδειχθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ευνοήσει τους κρατικούς ομολογιούχους εις βάρος των ιδιωτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα