Ανοδος του αργού

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010 06:19

Ανοδικά για τέταρτη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο καθώς οι ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ τροφοδότησαν τις προσδοκίες ότι η ζήτηση του καυσίμου θα αυξηθεί στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο έως 0,3% και διαπραγματεύθηκαν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών πριν από την έκθεση που προβλέπεται να δείξει ότι η αμερικανική οικονομική αναπτύχθηκε με υψηλότερο ρυθμό από την προηγούμενη πρόβλεψη. Επίσης ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση του American Petroleum Institute (API) ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν για τέταρτη εβδομάδα. Οι πωλήσεις στα καταστήματα λιανικής των ΗΠΑ σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε περίοδο εορτών.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 27 σεντς φθάνοντας στα 90,09 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) και διαπραγματεύθηκε στα 90 δολ. στις 9:38 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,1% φθάνοντας στα 89,82 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 7 Οκτωβρίου του 2008. Οι τιμές του φέτος έχουν σημειώσει άνοδο 13%.

Χθες το ΑΡΙ ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν 5,8 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας την περασμένη εβδομάδα στα 342 εκατομμύρια. Μείωση κατά 2,9 εκατ. βαρέλια σημείωσε η βενζίνη, ενώ τα μέσα αποστάγματα αυξήθηκαν κατά 16.000 βαρέλια.

Το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας θα ανακοινώσει σήμερα στην Ουάσινγκτον τα στοιχεία του για τα αποθέματα του πετρελαίου.

Οι προμήθειες – σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές – το επταήμερο που έληξε στις 17 Δεκεμβρίου μειώθηκαν από τα 346 εκατ. βαρέλια. Την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν 8,85 εκατ. καθώς οι εισαγωγές ήταν λιγότερες.

Αντιθέτως τα αποθέματα βενζίνης προβλέπεται ότι σημείωσαν αύξηση 1,5 εκατ. βαρέλια από 214,8 εκατομμύρια.

Το μπρεντ για παράδοση Φεβρουαρίου ισχυροποιήθηκε 29 σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 93,49 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες σημείωσε άνοδο 46 σεντς, ποσοστό 0,5%, κλείνοντας τη συνεδρίαση στα 93,20 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από την 1η Οκτωβρίου του 2008.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα