Αρνητικό εκτιμά ότι θα παραμείνει το βραχυπρόθεσμο momentum στην ελληνική αγορά η Merit ΧΑΕΠΕΥ, λόγω απουσίας αγοραστών και ελλείψει σημαντικών γεγονότων που θα μπορούσαν να αναστρέψουν την τάση.
Στο εβδομαδιαίο σχόλιό της, η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι ο Γενικός Δείκτης δεν αποκλείεται να επιστρέψει στη περιοχή των 1400 μονάδων μέχρι το τέλος του χρόνου από όπου αναμένεται όμως να αντιδράσει, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια συνηθίζουν να κάνουν αγορές ή και επαναγορές μετοχών στις αρχές Ιανουαρίου.
«Επομένως μιας και η επικείμενη υποβάθμιση από τη Fitch αναμένεται τον Ιανουάριο και με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του 2011 αναμένεται να ψηφιστεί δεν αναμένουμε να δούμε νέα χαμηλά έτους μέχρι το τέλος του 2010», αναφέρει η Merit.
Όσον αφορά στην προηγούμενη εβδομάδα, η οποία έκλεισε με μικρές απώλειες για το Γενικό Δείκτη της τάξεως του 0,55%, η Merit σημειώνει πως έδωσε τέλος στις ελπίδες για συνέχεια του βραχυπρόθεσμου ανοδικού momentum που ξεκίνησε στις 30/11 και ολοκληρώθηκε στις 9/12 στις 1543 μονάδες ενδοσυνεδριακά.
Το ενδιαφέρον της προηγούμενης εβδομάδας εστιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, από την οποία τυχόν θετικές ειδήσεις για τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτη για συνέχεια της ανόδου και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αντίθετα, δεν πάρθηκε τελικά καμιά απόφαση που θα βοηθούσε τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Η έκδοση ευρωομολόγου δεν συζητήθηκε ενώ αποφασίστηκε η δημιουργία, από τα μέσα του 2013, ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος θα επιφορτιστεί με τη στήριξη, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα.
Όπως τονίζει η Merit, η αντίδραση της ελληνικής αγοράς στα παραπάνω δεν ήταν ψύχραιμη σε αντίθεση με άλλες αγορές του Νότου, με αποτέλεσμα μια σημαντική πτώση τη Δευτέρα της τάξεως του 3,22% και την επιστροφή για μια ακόμη φορά στην ισχυρή περιοχή στήριξης των 1450 μονάδων, πιο γρήγορα όμως από όσο αναμενόταν.
«Η πλήρης αυτονόμηση της ελληνικής αγοράς δημιουργεί ανησυχίες και συνδέεται αρκετά με μια πιθανή υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τη Fitch, για την οποία υπενθυμίζουμε ότι είναι η μοναδική που διατηρεί ακόμα τα ελληνικά ομόλογα σε επενδυτική βαθμίδα», παρατηρεί η χρηματιστηριακή.
Η Merit εκτιμά επίσης ότι για τις ελληνικές τράπεζες το 2011 θα είναι ένα από τα πιο δύσκολα έτη στην ιστορία τους.
«Ήδη, εν όψει και των επερχομένων stress tests, οι περισσότερες τράπεζες έχουν κάνει ενέργειες για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση. Επιπλέον, για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, κρίνεται αναγκαία η χρησιμοποίηση των εγγυήσεων συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών εν όψει και των μίνι haircuts που πρόκειται να κάνει η ΕΚΤ σε υφιστάμενες εγγυήσεις.»