Την εκτίμηση ότι η περίοδος υποτονικής δραστηριότητας ίσως πλησιάζει στο τέλος της – εάν ληφθούν υπόψη οι επιμέρους πρόδρομοι δείκτες σε συνδυασμό με τα πρόσθετα μέτρα τόνωσης – διατυπώνει η Global Multi-Asset Group στη Μηνιαία Οικονομική Ανασκόπηση Επενδύσεων που συνέταξε για την JPMorgan Asset Management.
Η GMAG θεωρεί ότι οι προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη αντανακλούν σε γενικές γραμμές την παρούσα φάση του επιχειρηματικού κύκλου. Οι αποτιμήσεις των μετοχών φαίνονται ελκυστικές σε σχέση με τα ομόλογα και τους πιστωτικούς τίτλους.
Συνεπώς, η εταιρεία εκτιμά ότι οι μετοχές θα έχουν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τα ομόλογα, δεδομένου του αργού ρυθμού ανάπτυξης και του αντιπληθωρισμού.
Όπως αναφέρεται στην ανασκόπηση, η εταιρεία διατηρεί την αυξημένη στάθμισή της σε μετοχές έναντι των ομολόγων, ενώ στα ισορροπημένα χαρτοφυλάκιά της προτιμά τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, και τις αναδυόμενες αγορές. Παράλληλα, εξακολουθεί να έχει μειωμένη στάθμιση στην Ευρώπη και την Αυστραλία.
Η GMAG εκτιμά ότι θα επικρατήσουν τέσσερα μοτίβα κατά το 2011:
Τα μοτίβα του 2011
Αυξημένη στάθμιση στις μετοχές
Οι μετοχές αναμένεται να έχουν καλύτερη απόδοση έναντι των ομολόγων και των πιστωτικών τίτλων κατά το 2011. Στο τρέχον περιβάλλον εμφανίζονται ελαφρώς αποπληθωριστικές τάσεις, με μείωση της ανάπτυξης ενώ ήδη υπήρξε πτώση του πληθωρισμού. Μάλιστα, ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφθασε πρόσφατα στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί, ενώ μειώθηκε και η παραγωγικότητα.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το περιβάλλον έχει περάσει από μια αναθέρμανση της οικονομίας σε μια κατάσταση αποπληθωρισμού/αντιπληθωρισμού.
Και τα δύο σενάρια ευνοούν τις μετοχές, εκτός εάν υπάρξει μια απότομη μετάβαση σε έντονο αποπληθωρισμό, κάτι που θα έπληττε τη συγκεκριμένη κατηγορία επένδυσης.
Κατά την άποψή μας, η ανακοίνωση του δεύτερου πακέτου ποσοτικής χαλάρωσης (της Ποσοτικής Χαλάρωσης ΙΙ ή QE2) από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η σαφής δέσμευση για την αντιμετώπιση του κινδύνου του αποπληθωρισμού σημαίνουν ότι οι επενδυτές μπορούν ουσιαστικά να κινούνται εν αναμονή μιας αντιπληθωριστικής και όχι αποπληθωριστικής εξέλιξης.
Ο συνδυασμός μιας βραδείας αλλά συνεχιζόμενης ανάπτυξης με χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού δημιουργεί ένα θετικό περιβάλλον για τις μετοχές.
Αναδυόμενες αγορές – κινούνται προς premium έναντι των ανεπτυγμένων αγορών;
Οι αναδυόμενες αγορές θεωρείται ότι ωφελούνται τα μέγιστα από την Ποσοτική Χαλάρωση ΙΙ, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν μεγάλες εισροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες χώρες, τα των οποίων νομίσματα θεωρείται ότι είναι υποτιμημένα.
Οι «ταύροι» εκτιμούν ότι οι αναδυόμενες αγορές θα επαναλάβουν το προηγούμενο των αγορών της Ασίας στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα ακολουθήσει μια ευρείας κλίμακας αναθεώρηση με τις αποτιμήσεις ενδεχομένως να οδηγούνται σε επίπεδα φούσκας. Έτσι μάλιστα εγείρεται το ερώτημα κατά πόσον δικαιολογείται το premium για τις αναδυόμενες αγορές.
Οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές, με βάση τα ιστορικά δεδομένα, τόσο σε επίπεδο P/E (τιμής προς κέρδη) με κυκλική προσαρμογή όσο και βάσει των σύνθετων δεικτών αποτίμησης. Σε σχέση με τις ανεπτυγμένες αγορές, όμως, οι αποτιμήσεις στις αναδυόμενες αγορές φαίνονται υπερβολικές.
Παράλληλα, οι τοποθετήσεις φαίνονται υπερβολικές βραχυπρόθεσμα, καθώς οι εισροές εντός του έτους και έως σήμερα σε δολάρια ΗΠΑ είναι οι υψηλότερες κατά την τελευταία 15ετία. Από στρατηγική άποψη, όμως, οι επενδυτές παγκοσμίως ίσως εξακολουθούν να βρίσκονται κατά τι χαμηλότερα από τον δείκτη αναφοράς και μια αύξηση της τάξης του 1% θα μπορούσε να αποβεί ιδιαίτερα δύσκολη για τις συγκεκριμένες αγορές.
Ανάκαμψη του δολαρίου
Η πιο εύρωστη οικονομική δραστηριότητα είναι πιθανόν να ωφελήσει ιδιαίτερα το δολάριο, το οποίο ενδέχεται να σταθεροποιηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης του δολαρίου θα βοηθούσε μια καλύτερη ροή δεδομένων από τις ΗΠΑ με μια ελαφρά άνοδο των πρόδρομων δεικτών.
Η σύγκλιση των περιθωρίων των αποδόσεων σημαίνει ότι οι προοπτικές για τα κυριότερα νομίσματα ενδέχεται να επηρεαστούν κυρίως από τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, και σε αυτό το επίπεδο οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καλή θέση. Η παράταση των φορολογικών περικοπών που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση Μπους στο σύνολό τους ενδέχεται να προσθέσει μία ποσοστιαία μονάδα στην ανάπτυξη κατά το 2011, ενισχύοντας το αμερικανικό νόμισμα.
Κέρδη και αποτιμήσεις
Σε επίπεδο αγορών, ο λόγος των αναβαθμίσεων προς τις υποβαθμίσεις παραμένει γενικά σε καλά επίπεδα, και οι 13 από τις 24 αγορές που παρακολουθούμε κατέγραψαν θετική «κεκτημένη ταχύτητα» της κερδοφορίας (δηλαδή με τιμή άνω του 1), ελαφρώς υψηλότερη από τον Οκτώβριο.
Οι 12 από τις 24 χώρες που εμφάνιζαν βελτίωση της κερδοφορίας σημείωσαν άνοδο από τον Οκτώβριο, ενώ οι επτά από τις δώδεκα αυτές χώρες βρίσκονταν σε επίπεδα «κεκτημένης ταχύτητας» κάτω του 1. Η Αυστραλία έχει το χαμηλότερο επίπεδο στο 0,46, ενώ το Χονγκ Κονγκ εμφανίζει το υψηλότερο στο 4,5, πράγμα που σημαίνει ότι για κάθε υποβάθμιση υπάρχουν 4,5 αναβαθμίσεις.
Ωστόσο, υπάρχουν ενσωματωμένα στοιχεία στήριξης των μετοχικών αποτιμήσεων για τον επενδυτή σε τίτλους αξίας με πιο μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.
Αγορές
Εκτιμούμε ότι η διόρθωση στις μετοχικές αγορές στα μέσα Νοεμβρίου αντανακλούσε ένα ξεκαθάρισμα θέσεων εν αναμονή της ανακοίνωσης της ποσοτικής χαλάρωσης. Θεωρούμε ότι στο τέλος του έτους ενδέχεται να υπάρξει μια πρόσθετη μεταβλητότητα στις αγορές, καθώς θα εξαντλείται η ρευστότητα ως αποτέλεσμα κάποιων εποχικών παραμέτρων.
Προβλέποντας για αυτό, μεταθέσαμε ελαφρώς την έμφαση και αυξήσαμε τις θέσεις σχετικής αξίας στα χαρτοφυλάκια συγκριτικά με τις τοποθετήσεις με κριτήρια κατεύθυνσης. Με αυτό τον τρόπο μειώθηκαν ελαφρώς οι συνολικές θέσεις μας σε μετοχές, αν και διατηρούμε σαφώς μια αυξημένη στάθμιση στις μετοχές έναντι των ομολόγων. Κατά τα άλλα, η στρατηγική μας τοποθέτηση παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητη.