Κοντά σε υψηλά διετίας οι τιμές πετρελαίου

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010 12:17

Κοντά σε υψηλό διετίας παραμένουν οι τιμές του «μαύρου χρυσού», καθώς η κακοκαιρία στις Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησε σε ισχυρότερη του αναμενόμενου αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων το 2010.

Στις 11:43 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε οριακά κατά 4 σεντς στα 90,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent σημείωνε πτώση 14 σεντς στα 93,51 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε χθες στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008, οδεύοντας ολοταχώς προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών για την επάρκεια της προσφοράς και υπερθέρμανση της συγκεκριμένης αγοράς σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία.

«Η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί καθώς... τα αποθέματα υποχώρησαν περισσότερο του αναμενόμενου εξαιτίας της κακοκαιρίας στο βόρειο ημισφαίριο», παρατηρεί αναλυτής της ΑΝΖ.

Tα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 19 εκατ. βαρέλια από τις 26 Νοεμβρίου, αριθμός που ισοδυναμεί περίπου με την ημερήσια κατανάλωση καυσίμων στη χώρα.

Βασικός καταλύτης όμως θεωρείται η αμείωτη ζήτηση από την Κίνα και η μείωση της πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας του ΟΠΕΚ, παράγοντες που φαίνεται να σηματοδοτούν μία «δεύτερη φάση» στην ανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου, σύμφωνα με τη Goldman Sachs η οποία βλέπει τις τιμές να ξεπερνούν τα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η GS προβλέπει ότι η τιμή αργού θα φθάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι σε ορίζοντα εξαμήνου και τα 105 δολάρια σε ορίζοντα έτους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ακόμη τέσσερις κορυφαίες τράπεζες, μεταξύ των οποίων Societe Generale και JPMorgan, αναθεώρησαν ανοδικά τις προβλέψεις τους για την τιμή πετρελαίου σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, επικαλούμενες τη μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση της ζήτησης.

Η τιμή πετρελαίου έχει ενισχυθεί κατά 11% από τις αρχές του έτους, εν μέσω προσδοκιών ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα ενισχύσει την κατανάλωση καυσίμων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα