Μεγαλύτερη πρόσβαση στα ομόλογα του Δημοσίου αποκτούν οι μικροκαταθέτες

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2002 14:52

Μεγαλύτερη πρόσβαση θα έχουν οι μικροκαταθέτες στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό αποφασίστηκε σήμερα σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Χριστοδουλάκη με τη διοίκηση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και τους διοικητές των πέντε ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Εμπορική, Αlpha, Eurobank και Πειραιώς) που αποτελούν τους βασικούς διαπραγματευτές στις εκδόσεις των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε μετά τη σύσκεψη ο κ. Χριστοδουλάκης, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

1. Οι τράπεζες θα αυξήσουν το ύψος των πενταετών και δεκαετών ομολόγων που θα διαθέτουν προς τους αποταμιευτές. Αυτό θα επιτευχθεί είτε με την απευθείας διάθεση των ομολόγων στο κοινό, είτε μέσω της διάθεσης ειδικών τραπεζικών προϊόντων που θα συνδέονται με τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι το μέτρο αυτό σε μια περίοδο χαμηλών επιτοκίων και αποδόσεων θα έχει οφέλη στους μικροκαταθέτες καθώς τα ομόλογα δίνουν πραγματικές αποδόσεις σε επίπεδα μεγαλύτερα από τον πληθωρισμό.

2. Οι τράπεζες θα αυξήσουν τη συμμετοχή τους στις διεθνείς εκδόσεις ομολόγων του Δημοσίου. Η πρακτική αυτή θα ξεκινήσει από την έκδοση των ομολόγων πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας ύψους πέντε δισ. ευρώ αντίστοιχα που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το πρώτο δίμηνο του 2003.

3. Οι τράπεζες θα διαθέτουν μεγαλύτερο μέρος σε σχέση με σήμερα των εκδόσεων ομολόγων προς τους θεσμικούς επενδυτές και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα