Πρόγραμμα για πράσινη επιχειρηματικότητα-βιώσιμη ανάπτυξη στην Παρευξείνια περιοχή

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010 20:21

Εγκρίθηκε από τις χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου το πρόγραμμα δράσης που πρότεινε ο ΕΟΜΜΕΧ με στόχο την πράσινη επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην ευρύτερη Παρευξείνια περιοχή.

Στη διάρκεια συνεδρίασης της Ομάδος Εργασίας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις του ΟΣΕΠ στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ καθηγητής Χρ. Πιτέλης, συντονιστής της ομάδας για την περίοδο 1.1.2010-31.12.2011, υπέβαλε στα μέλη της Επιτροπής πρόταση - πρόγραμμα Δράσης, που προβλέπει την κατά προτεραιότητα από κοινού συνεργασία των ΜΜΕ των χωρών-μελών της ΟΣΕΠ, με στόχο την προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης στην ευρύτερη παρευξείνια περιοχή και η πρόταση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Στην εισήγησή του ο κ. Πιτέλης ανέφερε ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και οι σύγχρονες οικονομικές εξελίξεις αναδεικνύουν με τρόπο επιτακτικό την καθοριστική σημασία και προτεραιότητα που θα πρέπει να έχει η πράσινη επιχειρηματικότητα και η διατηρήσιμη ανάπτυξη, ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, της οποίας το συγκριτικό οικονομικό πλεονέκτημα σχετίζεται άμεσα με το φυσικό περιβάλλον.

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία και το ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει προς αυτή την κατεύθυνση η περιφερειακή συνεργασία για την επίλυση των διαφόρων κοινών προβλημάτων που αντιστρατεύονται την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, όπως μέσω της αλληλοενημέρωσης, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.

Αναφέρθηκε ακόμη στις προϋποθέσεις για την επιτυχή ανάληψη «Πράσινης Επιχειρηματικότητας» και τη διατηρησιμότητα της ανάπτυξης. Ειδικότερα, σημείωσε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές σε συνδυασμό με το πλουραλισμό και τη συμμετοχικότητα (όπως για παράδειγμα γυναικών, νέων, ειδικών ομάδων πληθυσμού, του λεγόμενου τρίτου τομέα, δηλαδή ΜΚΟ, καταναλωτικές ενώσεις, κλπ.) θα μπορούσαν να συνεισφέρουν θετικά στη διατηρησιμότητα της ανάπτυξης των οικονομιών των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα