Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010 05:45
UPD:06:14

Πτωτικά για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές και το ουόν της Νότιας Κορέας υποτιμήθηκε, περιορίζοντας τα κέρδη πριν από την αργία το Σαββατοκύριακου, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών, που αύξησαν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε απώλειες 0,4% φθάνοντας στις 135,22 μονάδες στις 10:33 π.μ. στο Τόκιο, περιορίζοντας τα κέρδη της εβδομάδας στο 1,2% εν μέσω μείωσης των ωρών διαπραγμάτευσης λόγω των εορτών στις περισσότερες αγορές της περιφέρειας. Το γιέν υποχώρησε έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα και σημείωσε απώλειες 0,2% φθάνοντας στα 83,06 έναντι του δολαρίου. Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 0,3% φθάνοντας στα 94,55 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Οκτωβρίου του 2008.

Χθες ο δείκτης MSCI Asian άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου τριών μηνών μετά το ράλι σε ποσοστό 12% φέτος, το οποίο κατέδειξε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αποκτά δυναμική. Τα στοιχεία δείχνουν βελτίωση των αγορών των νοικοκυριών. Τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ, οδήγησαν τις τιμές του αργού υψηλότερα για πέμπτη ημέρα, ενώ το καουτσούκ διαπραγματεύθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού από την Κίνα έως την Ινδία θα αναγκάσει τους ανθρώπους που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική να αυξήσουν τα κόστη δανεισμού.

Περίπου τρεις μετοχές σημείωναν απώλειες σε κάθε μία που σημείωνε κέρδη μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI της Ασίας.

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι αμερικανικές μετοχές μετά το πενθήμερο ράλι που ώθησε τον Standard & Poor’s 500 Index στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο.

Το γιέν υποχώρησε 0,3% φθάνοντας στα 62,17 ανά δολάριο Νέας Ζηλανδίας και σημείωσε απώλειες 0,4% φθάνοντας στα 13,93 ανά νορβηγική κορώνα. Εναντι του ευρώ το ιαπωνικό νόμισμα διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα 109, από 108,74 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη πριν τις εκθέσεις στις 29 Δεκεμβρίου, οι οποίες προβλέπεται να δείξουν αύξηση των τιμών καταναλωτή στη Γερμανία τον μήνα που πέρασε.

Χθες το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν 0,4% ενώ οι παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των κομπιούτερ και των ηλεκτρονικών σημείωσαν άνοδο 2,6%.

Η απόδοση των κρατικών ιαπωνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας σημείωσε άνοδο έως 1,5 μονάδα βάσης φθάνοντας στο 1,15% στο Τόκιο. Η διαπραγμάτευση των ομολόγων διεκόπη λόγω της γιορτής των Χριστουγέννων.

Το μπρεντ για παράδοση Φεβρουαρίου, δείκτης των ευρωπαϊκών συμβολαίων για το πετρέλαιο, όδευε προς τη μακροβιότερη άνοδό του σε έξι εβδομάδες, ενώ στη Νέα Υόρκη – η οποία είναι κλειστή σήμερα – τα συμβόλαια αναρριχήθηκαν 1,1% χθες κλείνοντας στα 91,51 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 3 Οκτωβρίου του 2008. Το καουτσούκ αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Τόκιο με τα συμβόλαια για παράδοση Ιουνίου να σημειώνει άνοδο έως 1,2% φθάνοντας στα 418,5 γιέν το χιλιόγραμμο (5.038 δολ. ο μετρικός τόνος). Ο χαλκός στο Λονδίνο διαπραγματεύθηκε σήμερα στα 9.295 δολ. ο τόνος, μόλις 100 δολ. λιγότερο από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ινδία επιταχύνθηκε φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων, μετά την αύξηση των τιμών των κρεμμυδιών, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Η Reserve Bank of India έχει αυξήσει τα επιτόκιά της έξι φορές το 2010, ενώ η κεντρική τράπεζα της Κίνας αύξησε τα κόστη δανεισμού μία φορά, και τα απαιτούμενα αποθεματικά των τραπεζών έξι φορές φέτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα