Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010 05:45
UPD:06:06

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, τα νομίσματα και ο χαλκός έκανε ράλι φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς τα στοιχεία στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ σηματοδότησαν ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές στην Κίνα εν μέσω ανησυχιών ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,2% φθάνοντας στις 135,66 μονάδες στις 11:52 π.μ. στο Τόκιο, οδεύοντας να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008. Τα κέρδη περιορίστηκαν μετά την υποχώρηση των αγορών στο Χονγκ Κονγκ και στη Σαγκάη. Ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 0,1%. Το νοτιοκορεατικό νόμισμα, ουόν, αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου. Ανοδο έως 0,6% σημείωσε ο χαλκός φθάνοντας στα 4,3075 δολ. η λίμπρα στη Νέα Υόρκη, τη στιγμή που το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών.

Στην Ιαπωνία η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε για πρώτη φορά σε έξι μήνες το Νοέμβριο, ενώ στις ΗΠΑ οι λιανοπωλητές ανακοίνωσαν αύξηση 5,5% των εορταστικών πωλήσεων το 2010, έχοντας τις καλύτερες επιδόσεις σε πέντε χρόνια. Σήμερα θα ανακοινωθούν και τα στοιχεία της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το δολάριο της Ταϊβάν αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών, σημειώνοντας άνοδο 3,1% φθάνοντας στα 29,508 δολ. Ταϊβάν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, παρά τον περιορισμό της διαπραγμάτευσης παραγώγων από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Στην Ιαπωνία, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1% από τον Οκτώβριο, σημειώνοντας αύξηση για πρώτη φορά σε έξι μήνες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου στο Τόκιο. Οι τιμές καταναλωτή, εξαιρουμένων των νωπών τροφίμων, υποχώρησαν 0,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η ανεργία διατηρήθηκε σταθερή στο 5,1%, σύμφωνα με άλλες εκθέσεις σήμερα.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 0,5% φθάνοντας στο 1,3233 ανά ευρώ, τα μέγιστα σε δύο εβδομάδες, και άγγιξε τα 82,70 γιέν από 82,81 γιέν. Τα ομόλογα περιόρισαν την άνοδο από χθες, με τις αποδόσεις για τα ομόλογα δεκαετούς διάρκειας να σημειώνουν άνοδο δύο μονάδες βάσης στο 3,35%. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πουλήσει σήμερα ομόλογα πενταετούς διάρκειας αξίας 35 δισ. δολ., και αύριο διάρκειας επτά ετών, αξίας 29 δισ. δολαρίων.

Ο χαλκός για παράδοση Μαρτίου διαπραγματεύθηκε στα 4,3010 δολ. η λίμπρα στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex), αφού νωρίτερα άγγιξε την υψηλότερη παρά ποτέ τιμή για τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια. Ανοδο έως 0,7% σημείωσε η σόγια φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα 28 μηνών και στα 13,94 δολ. ανά μπούσελ στο Χρηματιστήριο του Σικάγου, μετά την αύξηση των ανησυχιών ότι οι καιρικές συνθήκες της Αργεντινής θα επεκταθούν και σε κάποιες περιοχές της Βραζιλίας, βλάπτοντας τις καλλιέργειες των μεγαλύτερων χωρών εξαγωγής στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 0,2% φθάνοντας στα 91,20 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα