Ορατός εξακολουθεί να είναι ο κίνδυνος χρεοκοπίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο.
Το 2010 χαρακτηρίστηκε από μια βαθιά οικονομική ύφεση, η οποία έθεσε σε δοκιμασία τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, σε δήλωσή του με αφορμή την έλευση του νέου έτους, και εκτιμά ότι το 2011 θα είναι καθοριστική χρονιά για την έξοδο από την κρίση.
Ο κ. Μίχαλος προειδοποιεί ότι το 2011 θα είναι μια χρονιά δύσκολη αλλά και καθοριστική στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση.
«Το 2010 πολυάριθμες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, ή να τη μεταφέρουν στο εξωτερικό, προκειμένου να επιβιώσουν. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν. Δυστυχώς, παρά τις θυσίες, ο κίνδυνος της χρεοκοπίας δεν έχει αποτραπεί», τονίζει.
Ο κ. Μίχαλος προειδοποιεί ότι το 2011 θα είναι μια χρονιά δύσκολη αλλά και καθοριστική στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. «Θα χρειαστεί συναίνεση, υπευθυνότητα και συμμετοχή από όλους: πολιτεία, κόμματα, φορείς και κοινωνία. Θα χρειαστεί, κυρίως, ένα νέο μείγμα πολιτικής. Με ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη. Με διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Με έναν μικρότερο και πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, που θα χαρακτηρίζεται από τη λογοδοσία και την αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας.»
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ εκτιμά ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι σήμερα ο μόνος που μπορεί να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Προειδοποιεί ωστόσο ότι για να μπορέσει να παράγει καρπούς η ιδιωτική πρωτοβουλία, «απαιτείται ένα γόνιμο περιβάλλον: με λιγότερους φόρους, με λιγότερη γραφειοκρατία, με απλούστερους και σαφείς κανόνες λειτουργίας. Απαιτείται όμως παράλληλα και από τις επιχειρήσεις συνένωση δυνάμεων και στρατηγικές κινήσεις, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερα, υγιή και δυναμικά επιχειρηματικά σχήματα. Απαιτείται, πάνω απ' όλα, ρίσκο, καινοτομία και δημιουργικότητα».