Β. Κορκίδης: Μία ακόμη χρονιά θυσιών το 2011

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010 12:40
UPD:12:42

Στις δυσοίωνες εκτιμήσεις της αγοράς για τη νέα χρονιά, στις οποίες συνηγορούν τα μέτρα του μνημονίου, αλλά και οι αυξήσεις του ΦΠΑ, εστίασε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Β. Κορκίδης αναφερόμενος στις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου εν όψει του 2011.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, η μεγάλη ανησυχία των εμπόρων είναι ότι οι προβλέψεις της τρόικας δεν επιβεβαιώθηκαν και τα μέτρα του Μνημονίου δεν απέδωσαν, τουλάχιστον για το 2010, και κατ’ επέκταση δύσκολα το 2011 θα είναι η χρονιά κατά την οποία θα αρχίσει να εκδηλώνεται η οικονομική ανάκαμψη.

Κάνοντας έναν απολογισμό του 2010, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, σημείωσε ότι η χρονιά που έφυγε αφήνει μόνο βαθειά ανησυχία και βαριά τη σκιά της σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

«Η συγκυρία είναι τέτοια που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, όσο και αν θέλει κανείς να είναι αισιόδοξος, αφού και το 2011 θα είναι ακόμη μια χρονιά υπερβολικών απαιτήσεων και νέων θυσιών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, ενώ εκτίμησε ότι τουλάχιστον, το πρώτο τρίμηνο του έτους θα έχουμε ένα τρίτο κύμα λιτότητας. Την ίδια ώρα, επισήμανε, πλήγμα στην αγοραστική δύναμη «εξακολουθούν να είναι και οι αυξήσεις του ΦΠΑ», ενώ υπογράμμισε ότι ελληνικό εμπόριο πρέπει το 2011 να κινηθεί με καθαρές μειώσεις τιμών που θα ισχύσουν όλο τον χρόνο.

Ο κ. Κορκίδης δεν έκρυψε την ανησυχία του και για τις αλλαγές που έρχονται τη νέα χρονιά στο πλαίσιο του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, αφού, όπως εξήγησε, αναμένονται άρσεις των περιορισμών και καταργήσεις κανόνων της αγοράς με οριζόντιες διατάξεις, που ίσως κρύβουν κινδύνους άνισου ανταγωνισμού από τα πολυεθνικά μεγαθήρια.

Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι τη νέα χρονιά που έρχεται το εμπόριο, η ναυτιλία και ο τουρισμός θα είναι και πάλι οι πρωταγωνιστές της ανάπτυξης στον ιδιωτικό τομέα, με την προϋπόθεση, όπως διευκρίνισε, «ότι αυτή την φορά το κόστος της αστοχίας των αποφάσεων της κυβέρνησης δεν θα είναι δραματικό».

Β. Κορκίδης: Χρονιά παρακμής για το ελληνικό εμπόριο το 2010

Β. Κορκίδης: Χρονιά παρακμής για το ελληνικό εμπόριο το 2010

Κάνοντας έναν απολογισμό του 2010, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημείωσε ότι η χρονιά που έφυγε αφήνει μόνο βαθειά ανησυχία και βαριά τη σκιά της σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

«Το 2010 ήταν ένα έτος πρωτόγνωρων ανατροπών και εύλογα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία χρονιά παρακμής και αφετηρία μιας δομικής κρίσης για την ελληνική οικονομία και για το ελληνικό εμπόριο. Ίσως η κατάρρευση είναι η μόνη λέξη με την οποία μπορεί κάποιος να αποδώσει αυτό που υπέστη η κατανάλωση και η εμπορική κίνηση, την ίδια στιγμή που 43.000 λουκέτα απαξίωσαν την επόμενη μέρα 50.000 εργοδοτών και 170.000 χιλιάδων μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα