Την εκτίμηση ότι και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, εκτός από την Ελλάδα και τη Ιρλανδία θα μπορούσαν να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη από το ΔΝΤ και την ΕΕ στον αγώνα τους για την περιστολή του υπέρογκου κρατικού χρέους τους, εξέφρασε με σχόλιό του το στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Ο Μπλανσάρ δηλώνει ότι κατανοεί τη διστακτικότητα ορισμένων κρατών να απευθυνθούν για βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, τονίζει ωστόσο ότι τα προγράμματα και των δύο «πραγματικά βοηθούν».
«Μπορούν τα κράτη να έχουν βιώσιμα οικονομικά μεγέθη; Ασφαλώς μπορούν», σημειώνει, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο «δραματικές περικοπές, αλλά και μεσοπρόθεσμη σταθεροποίηση, μια αξιόπιστη πορεία προς τη σταθεροποίηση του χρέους».
«Συμφέρει τα κράτη να έχουν στη διάθεσή τους ένα 'πλαφόν' στα επιτόκια δανεισμού τους, βοηθώντας στη δανειοδότησή τους, αλλά και καταπραΰνοντας ταυτοχρόνως τους φόβους των δανειστών τους», επισημαίνει το στέλεχος του ΔΝΤ.
Όπως υπογραμμίζει εξάλλου τα προγράμματα τόσο της ΕΕ, όσο και του ΔΝΤ προσφέρουν επιπλέον αξιοπιστία στις δεσμεύσεις μιας κυβέρνησης, όσον αφορά το «νοικοκύρεμα» του χρέους της, καθησυχάζοντας παράλληλα τις αγορές. Με τις δύο αυτές μεθόδους, προσθέτει, μπορεί να εξυπηρετηθεί το μεσοπρόθεσμο κρατικό χρέος.