Αδύναμο το γιέν

Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010 06:40

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου της Νέας Ζηλανδίας διαμορφώθηκε το γιέν εν μέσω εικασιών ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα επιταχυνθεί το επόμενο έτος τονώνοντας τη ζήτηση για τα περιουσιακά στοιχεία των χωρών με υψηλότερες αποδόσεις.

Το γιέν διεύρυνε αυτόν τον μήνα τις απώλειές του έναντι των περισσότερων ισχυρών νομισμάτων μετά την έκθεση που έδειξε μεγαλύτερη των προβλέψεων αύξηση των τιμών καταναλωτών στη Νότια Κορέα, και πριν από τα στοιχεία που ενδέχεται να δείξουν ταχύτερη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής σε χρονικό διάστημα επτά μηνών. Το ευρώ διαμορφώθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου μετά την υπόσχεση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, να προστατεύσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ως δημιούργημα της γερμανικής οικονομίας.

Το γιέν διαμορφώθηκε στα 62,89 ανά δολάριο Νέας Ζηλανδίας στις 10:31 π.μ. στη Σιγκαπούρη, από 62,81 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όπου υποχώρησε στα 63,03, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 14 Δεκεμβρίου. Το νόμισμα υποχώρησε 1,2% έναντι του δολ. της Νέας Ζηλανδίας αυτόν τον μήνα. Εναντι του ευρώ το γιέν διαμορφώθηκε στα 108,40 γιέν από 108,33 και άγγιξε τα 81,52 ανά δολάριο ΗΠΑ από 81,53. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ιαπωνία λόγω της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Το ευρώ αγοράστηκε στο 1,3296 ανά δολάριο ΗΠΑ από 1,3291 δολ. στη Νέα Υόρκη, αφού νωρίτερα άγγιξε τα χθεσινά υψηλά του 1,3315, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 17 Δεκεμβρίου. Το δολάριο διαμορφώθηκε στα 0,9361 ελβετικά φράγκα από 0,9353 φράγκα χθες, μετά την υποχώρησή του νωρίτερα στα χαμηλά ρεκόρ των 0,9341 φράγκων. Το αμερικανικό νόμισμα όδευε αυτό το έτος να σημειώσει απώλειες 9,6% έναντι του φράγκου.

Στη Νότια Κορέα οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,5% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Στις ΗΠΑ ο βιομηχανικός δείκτης αυξήθηκε στο 57,0 τον Δεκέμβριο από 56,6 τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, πριν από την επίσημη έκθεση στις 3 Ιανουαρίου. Ο δείκτης πάνω από το 50 καταδεικνύει ανάπτυξη.

Ο Dollar Index, που δείχνει την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι του καλαθιού των έξι νομισμάτων του κόσμου, σημείωσε σήμερα ελαφρά διαφοροποίηση στα 79,466. Φέτος, οδεύει να κλείσει με άνοδο 2,1%.

Το ευρώ διεύρυνε την άνοδο του Δεκεμβρίου στο 2,4% έναντι του δολαρίου μετά τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελάριου, Ανγκελα Μέρκελ, για στήριξη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η ρουπία της Ινδονησίας διαμορφώθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα ενός μηνός, οδεύοντας να κλείσει δεύτερο συνεχόμενο έτος με άνοδο, καθώς η οικονομία της χώρας βελτιώνεται και οι υψηλότερες αποδόσεις βοήθησαν στην προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Τα ξένα κεφάλαια αγόρασαν κατά 2,3 δισ. δολ. περισσότερες μετοχές τη χώρας από αυτές που πούλησαν φέτος έως και τις 29 Δεκεμβρίου, ωθώντας τον δείκτη του Χρηματιστηρίου, Jakarta Composite Index, 46% υψηλότερα. Οι ξένοι αύξησαν τις τοποθετήσεις τους στο κυβερνητικό έλλειμμα της Ινδονήσιας κατά 80% στα 194,8 τρισ. ρουπίες (21,7 δισ. δολ.) έως τις 23 Δεκεμβρίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Η ρουπία υποχώρησε 0,1% φθάνοντας στα 8.993 ανά δολάριο περιορίζοντας την άνοδο του έτους στο 4,4%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Νωρίτερα το νόμισμα άγγιξε τα 8.970, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 29 Νοεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα