Η Αγκόλα στο τιμόνι του ΟΠΕΚ

Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2009 10:13
UPD:10:17

Την προεδρία του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίου 2009 η Αγκόλα, το νεότερο μέλος του καρτέλ, σε μια περίοδο που οι παραγωγοί προχωρούν σε μείωση ρεκόρ της προσφοράς τους προκειμένου να συγκρατήσουν τις τιμές πετρελαίου.

Η προεδρία του ΟΠΕΚ πέρασε στην Αγκόλα από την Αλγερία, τη στιγμή που το 12μελές καρτέλ ξεκινά τη μείωση της παραγωγής του κατά 9%, όπως είχε συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο, μετά τη διολίσθηση των τιμών κατά 100 δολάρια το βαρέλι μέσα σε πέντε μήνες.

Η Αγκόλα μάχεται με τη Νιγηρία προκειμένου να αναδειχθεί στην μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου της Αφρικής. Η νέα ποσόστωση της χώρας ανέρχεται στα 1,517 εκατ. βαρέλια την ημέρα, 19% χαμηλότερα σε σχέση με την παραγωγή του Νοεμβρίου, αναγκάζοντάς τη να προχωρήσει στη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ.

Προτεραιότητα της Αγκόλας, ως νέα πρόεδρος του ΟΠΕΚ, θα είναι η σταθεροποίηση των τιμών πετρελαίου σε ένα επίπεδο που θα ικανοποιεί τόσο τις καταναλώτριες όσο και τις παραγωγούς, όπως τόνισε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα