Ρωσία: Συνεχίζεται κανονικά η ροή του φυσικού αερίου στην ΕΕ

Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2009 14:03
UPD:14:17
EPA/SERGEY DOLZHENKO

Συνεχίζεται κανονικά σήμερα η τροφοδοσία του ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ, μια ημέρα μετά τη διακοπή από τη Μόσχα της τροφοδοσίας της Ουκρανίας με φυσικό αέριο, αφού δεν υπεγράφη μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου νέο συμβόλαιο που θα εξασφάλιζε την τροφοδοσία της χώρας μετά την 31η Δεκεμβρίου.

Ουκρανική αντιπροσωπεία πρόκειται να επισκεφθεί ευρωπαϊκές χώρες, αρχής γενομένης από την Τσεχική Δημοκρατία, η οποία προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο, για να προσφέρει εγγυήσεις για τη συνέχιση της τροφοδοσίας των ευρωπαϊκών χωρών με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας.

Προς το παρόν καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει αναφέρει διαταραχή στη ροή του φυσικού αερίου, ενώ το Κίεβο διαβεβαιώνει ότι διαθέτει αρκετά αποθέματα για να περάσει το χειμώνα.

Η ρωσική εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε ότι θα είναι σε θέση να αναφέρει μέχρι το μεσημέρι, εάν το Κίεβο παρακρατεί ποσότητα φυσικού αερίου που περνά από το έδαφός της.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2006, η Ρωσία είχε κατηγορήσει την Ουκρανία ότι παρακρατούσε φυσικό αέριο που προοριζόταν για χώρες της Ευρώπης, η τροφοδοσία της οποίας είχε διαταραχθεί.

Η Gazprom διεκδικεί πλέον από την Ουκρανία την «ευρωπαϊκή τιμή» των 418 δολαρίων ανά 1000 κυβ. μέτρα, αφού το Κίεβο απέρριψε την ρωσική πρόταση για τη μειωμένη τιμή των 250 δολαρίων.

Η Naftogaz δηλώνει έτοιμη να πληρώσει 235 δολάρια και ζητεί αύξηση από 1,7 στο 1,8 δολάριο για το αντίτιμο διέλευσης των 1000 κυβ. μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου ανά 100 χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα