Νέες διόδους μεταφοράς αερίου στην Ευρώπη αναζητά η Gazprom

Σάββατο, 03 Ιανουαρίου 2009 10:42
UPD:16:26

Η Gazprom δεν μπορεί πλέον να εξαρτάται από την Ουκρανία για να μεταφέρει το φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη και αναζητά άλλες διόδους, δήλωσε σήμερα στο BBC ο αντιπρόεδρος του ρωσικού ομίλου.

«Πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να αναπτύσσουμε, όταν είναι δυνατόν, άλλους εναλλακτικούς δρόμους και ελπίζουμε πως η Ευρώπη θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να στηρίξει το σχέδιο αυτό», τόνισε ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να εξηγήσει την άποψή του στην ρωσο-ουκρανική κρίση για το φυσικό αέριο.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι η Gazprom επιδιώκει να έρθει σε αντιπαράθεση με την Ουκρανία, τονίζοντας πως η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει, όμως κανείς στο Κίεβο δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί.

Οι δύο πλευρές δηλώνουν έτοιμες να διατηρήσουν την παροχή αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες, όμως ήδη σήμερα Πολωνία και Ουγγαρία ανακοίνωσαν πως μειώθηκαν οι ποσότητες φυσικού αερίου που έλαβαν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ουκρανικής Προεδρίας για την ενεργειακή ασφάλεια, Μπογκντάν Σοκολόφσκι, η διαμάχη Ρωσίας – Ουκρανίας για το φυσικό αέριο μπορεί να προκαλέσει «πολύ σοβαρά προβλήματα» στη διέλευση του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη «σε περίπου δέκα ημέρες».

«Αν η ρωσική πλευρά δεν παραδώσει περισσότερο φυσικό αέριο από όσο τώρα, μέσα σε περίπου δέκα ημέρες μπορεί να υπάρξουν πολύ σοβαρά τεχνικά προβλήματα» όσον αφορά στη διέλευση του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, δήλωσε. «Μπορεί να φθάσει μια στιγμή όπου η διέλευση (του αερίου) θα διαταραχθεί.»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα