Κυβερνητικά στηρίγματα

Τι έγινε στις αγορές
Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2009 00:01

Στήριγμα στις δεσμεύσεις του Μπαράκ Ομπάμα για γενναία αύξηση των δημόσιων δαπανών και περικοπές φόρων και στα άλλα κυβερνητικά σχέδια ανά την υφήλιο για τη στήριξη της οικονομίας βρίσκουν οι μετοχές. Οι επενδυτές στις ΗΠΑ εμφανίζονται πάντως πιο επιφυλακτικοί σε σχέση με την Ευρώπη, όπου οι δείκτες έχουν πετύχει ανοδικό σερί έξι συνεδριάσεων.

Η Wall Street είχε χθες να αντιμετωπίσει νέα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά στέγης, τις βιομηχανικές παραγγελίες, αλλά και τον τομέα των υπηρεσιών. Οι προσδοκίες ωστόσο για τόνωση των καταναλωτικών δαπανών αντιστάθμισαν τις ανησυχίες και έφεραν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος τις τεχνολογικές μετοχές.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης των 300 blue chips, FTSEurofirst, ενισχύθηκε 1,9% τερματίζοντας στις 889,57 μονάδες, στο υψηλότερο δηλαδή επίπεδο από τις 10 Νοεμβρίου. Της ανόδου ηγήθηκαν οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις. Η ArcelorMittal είχε κέρδη 14%, η Xstrata 13%, η Rio Tinto ενισχύθηκε 11% και η Vallourec 10%.

Στους κερδισμένους της χθεσινής συνεδρίασης ήταν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Αλμα 12% έκανε η μετοχή της Volkswagen, κέρδη 4,1% παρουσίασε η Renault, ενώ σε ποσοστό 3,3% ενισχύθηκε η Daimler. Στο Τόκιο ο Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,4%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα