Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2009 05:53
UPD:06:05

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές ωθώντας τον περιφερειακό δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα σε τρεις εβδομάδες εν μέσω εικασιών ότι το σχέδιο στήριξης του νεοεκλεγέντα Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και η μείωση των φόρων θα αναζωογονήσει την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη εξαγωγική περιφέρεια.

Ο MSCI Asia Pacific Index αναρριχήθηκε 2,1% φθάνοντας στις 92,80 μονάδες στις 11:10 π.μ. στο Τόκιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 17 Δεκεμβρίου με τις μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με την κατανάλωση και τα υλικά να αποτελούν το 40% της ανόδου. Ο δείκτης το 2009 έχει σημειώσει άνοδο 3,6%, μετά από υποχώρηση ρεκόρ 43% πέρυσι.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 2,4% φθάνοντας στις 9.295,64 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο του 2006. Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στις μεγαλύτερες αγορές της περιφέρειας, ενώ στο Χονγκ Κονγκ και τη Νέα Ζηλανδία κινήθηκαν πτωτικά. Οι μετοχές της China Construction Bank Corp., της δεύτερης μεγαλύτερης δανείστριας της χώρας, κινήθηκαν πτωτικά στο Χονγκ Κονγκ καθώς η Bank of America Corp. ετοιμάζεται να πουλήσει μετοχές της αξίας 2,8 δισ. δολαρίων.

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ με τον δείκτη Standard & Poor’s 500 Index να σημειώνει άνοδο 0,8%.

Ο Ομπάμα που αναλαμβάνει την προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου είπε ότι θα κληρονομήσει έλλειμμα προϋπολογισμού ύψους 1 τρισ. δολ. και παρόμοιο θα είναι το ύψος του και τα επόμενα χρόνια. «Ο νέος πρόεδρος προωθεί μείωση φόρων ύψους 500 δολ. για κάθε φυσικό πρόσωπο, σύμφωνα με το Κόμμα των Δημοκρατικών και το νέο σχέδιο στήριξης περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες δημόσιες επενδύσεις από τη δεκαετία του 1950».

Τα συμβόλαια του χαλκού για παράδοση Μαρτίου αναρριχήθηκαν 8,5% στη Ν. Υόρκη, τα μέγιστα από τις 8 Δεκεμβρίου, εν μέσω εικασιών ότι το οικονομικό πακέτο στήριξης θα ωθήσει υψηλότερα τη ζήτηση για πρώτες ύλες. Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο Λονδίνο, αναρριχήθηκε 4,6%.

Ανοδικά για έκτη ημέρα κινήθηκε το δολάριο έναντι του γιέν, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε δύο χρόνια, μετά την ανακοίνωση της General Motors ότι τα ομοσπονδιακά κεφάλαια είναι αρκετά και μπορεί να μην χρειαστεί άλλα δάνεια. Σήμερα το αμερικανικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε έως τα 94,14 γιέν, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 28 Νοεμβρίου. Το αδύναμο γιέν τονώνει την αξία των ιαπωνικών πωλήσεων στο εξωτερικό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα