Χωρίς επιπτώσεις για την Ελλάδα η διακοπή της ροής ρωσικού αερίου

Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2009 09:48

Προσπάθειες να καλυφθεί η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα όλο τον Ιανουάριο, ακόμη και με πλήρη διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου, καταβάλλει η ΔΕΠΑ και μέχρι στιγμής το έχει επιτύχει σε σημαντικό ποσοστό.

Συγκεκριμένα, μετά τις 4.30 το πρωί, χθες, όταν διακόπηκε η ροή αερίου στην Ελλάδα, από το δίκτυο της Βουλγαρίας, το ελληνικό σύστημα άρχισε να τροφοδοτείται κυρίως από το σταθμό υγροποιημένου αερίου της Ρεβυθούσας και δευτερευόντως από το τουρκικό δίκτυο.

Οπως τονίζουν στη «Ν» υψηλά ιστάμενες πηγές της ΔΕΠΑ, η δυναμικότητα του σταθμού της Ρεβυθούσας στην επαναεριοποίηση υγροποιημένου αερίου ανέρχεται σε 12-13 εκατομμύρια κυβικά την ημέρα και υπερβαίνει κατά πολύ την ημερήσια ζήτηση, που ανέρχεται σε περίπου 9 εκατομμύρια κυβικά. Σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία του σταθμού της Ρεβυθούσας με υγροποιημένο αέριο, η ΔΕΠΑ έχει διασφαλίσει την άφιξη 3 φορτίων, το τελευταίο από τα οποία φτάνει στις 26 Ιανουαρίου.

Ετσι τονίζεται αρμοδίως ότι η τροφοδοσία της χώρας με αέριο θα είναι διασφαλισμένη για το επόμενο διάστημα, με κάπως υψηλότερο κόστος, καθώς η τιμή του υγροποιημένου αερίου είναι σαφώς υψηλότερη αυτού που διοχετεύεται μέσω αγωγών.

Σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών για ηλεκτροπαραγωγή, σημειώνεται ότι η ΔΕΗ για λόγους εξοικονόμησης (πολύ υψηλή τιμή αερίου το διάστημα αυτό), είχε περιορίσει τη χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου, θέτοντας εκτός λειτουργίας τις μονάδες: 9 του Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου, 3 του Λαυρίου και της Ηρων. Επίσης, εκτός λειτουργίας βρίσκονται και οι δύο ιδιωτικές μονάδες της Ενεργειακή Θεσσαλονίκης (ΕΛ.ΠΕ.) και της Εndesa Ελλάς (Μυτιληναίος).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλες αυτές οι μονάδες διαθέτουν αποθέματα ασφαλείας περίπου 2 εβδομάδων σε πετρέλαιο ντίζελ και οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να αλλάξουν το καύσιμο από αέριο σε πετρέλαιο, προκειμένου να συνεχιστεί η ηλεκτροπαραγωγή.

Μικρό πρόβλημα και ανησυχία παρατηρήθηκε χθες σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της μονάδας συνδυασμένου κύκλου της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, καθώς υπήρξε απότομη περικοπή της τροφοδοσίας από την Τουρκία, περίπου στο μισό. Δηλαδή έναντι των 2 εκατομμυρίων κυβικών που παρελάμβανε η Ελλάδα από το τουρκικό δίκτυο, από χθες τα ξημερώματα άρχισε να παραλαμβάνει κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η τουρκική BOTAS απέδωσε τη μείωση αυτή στην ανισορροπία που προκλήθηκε στο δίκτυο της Βαλκανικής, λόγω της διακοπής της ροής ρώσικου αερίου, από το οποίο παραλαμβάνει και η Τουρκία μέσω της Βουλγαρίας. Πάντως, η τουρκική εταιρεία διαβεβαίωνε χθες τη ΔΕΠΑ ότι μέσα στο επόμενο 2ήμερο θα αποκατασταθεί η ροή προς Ελλάδα.

Ο κ. Χρ. Φώλιας

Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε φυσικό αέριο έδωσε χθες και ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, ύστερα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους επικεφαλής της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και της Ειδικής Γραμματείας Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός επεσήμανε: «Οσον αφορά τη χώρα μας, ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση που τον ανέδειξε στον πιο σύγχρονο της Ευρώπης, μάς δίνει τη δυνατότητα, χωρίς κανένα πρόβλημα να υποστηρίξουμε στο ακέραιο οποιαδήποτε ανάγκη, ανεξάρτητα από τη λειτουργία των αγωγών».

Ο κ. Φώλιας πραγματοποίησε σειρά επαφών με τους Hilmi Guller, υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Andri Piebalgs, κοινοτικό επίτροπο για την Ενέργεια, και Galina Tosheva, αναπληρώτρια υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας.

Οικιακή - μικρή κατανάλωση

Αναφορικά με την κάλυψη της ζήτησης για την οικιακή και τη μικρή εμπορική κατανάλωση, τα στελέχη της ΔΕΠΑ διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα, ακόμη και αν παραταθεί η κρίση.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΠΕ
  • ΜΥΤΙΛ
  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα