Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2009 11:43

«Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ως προς την εμπιστοσύνη τους στην αγορά, γεγονός το οποίο υποδηλώνουν τα πολύ χαμηλότερα επίπεδα μεταβλητότητας σε σύγκριση με τα τέλη του 2008», αναφέρει αναλυτής.

Με αρνητικό πρόσημο άνοιξαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανακόπτοντας την πορεία των έξι προηγούμενων ανοδικών συνεδριάσεων, καθώς οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών καταγράφουν πτώση εξαιτίας της υποχώρησης του πετρελαίου, ενώ οι τράπεζες δέχονται ισχυρές πιέσεις λόγω των ανησυχιών για είσοδο σε περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Στις 10.19 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών υποχωρούσε κατά 0,9% στις 881,76 μονάδες, μετά την άνοδο 1,9% που είχε σημειώσει στην προηγούμενη συνεδρίαση, τη μεγαλύτερη άνοδο μετά τις 10 Νοεμβρίου.

Οι συνολικές απώλειες του δείκτη για το 2008 ανέρχονται σε 45%.

Την πτωτική πορεία του αργού ακολούθησαν οι μετοχές ενέργειας, η οποία οφείλεται τόσο στις ρευστοποιήσεις κερδών όσο και στις αναταραχές στη Μέση Ανατολή, ενώ σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει οι διευρυμένες περικοπές στην προσφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Οι μετοχές των BP , Royal Dutch Shell, καθώς και των εταιρειών φυσικού αερίου BG Group και Tullow Oil σημείωσαν μειώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 0,5% και 2,2%.

Πτώση κατέγραψαν και οι τράπεζες, με την HBOS να υποχωρεί κατά 2,2%, την HSBC κατά 2,1% και την UBS κατά 1,9%.

«Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ως προς την εμπιστοσύνη τους στην αγορά, γεγονός το οποίο υποδηλώνουν τα πολύ χαμηλότερα επίπεδα μεταβλητότητας σε σύγκριση με τα τέλη του 2008», αναφέρει ο Κρις Χοσέιν, ανώτατος διευθυντής πωλήσεων της ODL Securities.

«Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής, με τον Ομπάμα να είναι έτοιμος να αναλάβει τα ηνία και τις προσδοκίες για ενίσχυση των αγορών από τα πακέτα κινήτρων εντός των ερχόμενων μηνών να κορυφώνονται».

Ωστόσο, ο αντίκτυπος της οικονομικής ύφεσης έχει γίνει πλέον αισθητός από την πλειονότητα των εταιρειών ανά τον κόσμο. Η Alcoa Inc, για παράδειγμα, η μεγαλύτερη εταιρεία αλουμινίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την περικοπή τουλάχιστον 15.000 θέσεων εργασίας το προσεχές διάστημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα