Παρέμβαση του ΥΠΑΝ για το φυσικό αέριο ζητεί ο ΣΒΒΕ

Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2009 14:25
UPD:14:27

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΒΒΕ, ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε «ότι πιθανή διακοπή της παροχής του φυσικού αερίου συνεπάγεται με βεβαιότητα κλείσιμο πολλών βιομηχανικών μονάδων».

Εντελώς ανεδαφική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Γιώργος Μυλωνάς, σε επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, την πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ για «αυτόματη αντικατάσταση» του φυσικού αερίου με πετρέλαιο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΒΒΕ, ο κ. Μυλωνάς «υπογράμμισε ότι με ιδιαίτερη έκπληξη, η Διοίκηση του Συνδέσμου, άκουσε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ να δηλώνει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι σε περίπτωση προβλήματος με την παροχή του φυσικού αερίου προς τις βιομηχανίες, αυτές θα μπορούν να αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο με πετρέλαιο για την παραγωγική τους διαδικασία».

«Όπως γνωρίζετε, επεσήμανε ο κ. Πρόεδρος, το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται στις παραγωγικές διαδικασίες των εργοστασίων της χώρας ως καύσιμη ύλη και μάλιστα σε εξειδικευμένους γραμμές παραγωγής όπως π.χ. φούρνοι χύτευσης μετάλλων, υψικαμίνους κλπ, οι οποίες για να λειτουργήσουν χρειάζεται χρόνος προετοιμασίας που πολλές φορές αγγίζει και τις δύο εβδομάδες. Ως εκ τούτου η πρόταση, του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΠΑ, για “αυτόματη αντικατάσταση” του φυσικού αερίου με πετρέλαιο είναι εντελώς ανεδαφική».

Συμπληρωματικά, τονίζεται στην επιστολή, «ότι πιθανή πρόταση αντικατάστασης φυσικού αερίου με υγραέριο επίσης δεν είναι δυνατόν να γίνει διότι οι χρησιμοποιούμενες στο παρελθόν δεξαμενές υγραερίου από τις επιχειρήσεις έχουν επιστραφεί στους προμηθευτές τους.

Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές ότι πιθανή διακοπή της παροχής του φυσικού αερίου συνεπάγεται με βεβαιότητα κλείσιμο πολλών βιομηχανικών μονάδων».

»Για τους παραπάνω λόγους, ζητήθηκε η άμεση παρέμβαση του κ. Υπουργού, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία μεταποιητικών επιχειρήσεων ειδικά στην ελληνική περιφέρεια και μάλιστα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΒΒΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα