Naftogaz: Η Ουκρανία εγγυάται τις παραδόσεις ρωσικού φ. αερίου στην ΕΕ

Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2009 17:52

Η Ουκρανία εγγυάται τη διακίνηση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της εάν η Ρωσία επαναλάβει τις παραδόσεις προς την Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της ουκρανικής Naftogaz Ολεγκ Ντουμπίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου στο Κίεβο επικαλούμενο δηλώσεις του στις Βρυξέλλες.

«Η Naftogaz εγγυάται πλήρως την διακίνηση από το έδαφος της Ουκρανίας του ρωσικού φυσικού αερίου υπό τον όρο ότι η Ρωσία θα επαναλάβει τις παραδόσεις προς τους ευρωπαίους καταναλωτές και θα διασφαλίσει την λειτουργία του συστήματος των αγωγών φυσικού αερίου παρέχοντας την αναγκαία "τεχνική" για διατήρηση της πίεσης στους αγωγούς» ανέφερε ο Ντουμπίνα σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι.

Είχε προηγηθεί συνάντησή του με τον Αλεξέι Μίλερ τον πρόεδρο της Gazprom στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Η αποστολή ευρωπαίων παρατηρητών για να πιστοποιήσουν τις παραδόσεις φυσικού αερίου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου μπορεί να πάρει «δύο με τρεις ημέρες» δήλωσε ο Χάϊντς Χίλμπρεχτ ειδικός σε θέματα ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η τσεχική προεδρία στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μία έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ σχετικά με την κρίση στο φυσικό αέριο.

Στο μεταξύ η Λευκορωσία προχώρησε σήμερα σε αύξηση κατά περίπου ένα τέταρτο της τιμής του φυσικού αερίου από την Ρωσία που διακινείται μέσω του εδάφους της προς την Γερμανία, την Πολωνία και την Ουκρανία ,αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση στο Μινσκ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα