Μπαρόζο: Αποδέχθηκε η Ουκρανία τους όρους για τους παρατηρητές

Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2009 19:31

Αποδέχθηκε το Κίεβο «τα όρια αρμοδιότητας» των Ευρωπαίων παρατηρητών που θα επιβλέπουν τη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία, όμως οι συνομιλίες με τη ρωσική Gazprom συνεχίζονται ακόμη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Λίγο πριν μέλος της ουκρανικής μόνιμης αντιπροσωπίας στην ΕΕ δήλωσε πως η Ουκρανία υπέγραψε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποστολή των παρατηρητών. Όπως ανέφερε, το σχετικό υπόμνημα υπεγράφη ανάμεσα στον κ. Ολέγκ Ντουμπίνα εκ μέρους της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Naftgaz και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας Χριχόριι Νεμίρια και την Κομισιόν.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη διακόπηκε η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ, μέσω του δικτύου των ουκρανικών αγωγών. Ποσοστό 80% του ρωσικού αερίου καταφθάνει στα κράτη μέλη της ΕΕ μέσω ακριβώς αυτού του δικτύου των αγωγών. Εκτοτε η ρωσική πλευρά κατέστησε σαφές ότι πρέπει πρώτα να εγκατασταθούν αυτοί οι παρατηρητές και μετά θα εξετάσει τις πιθανότητες της επανάληψης της φυσιολογικής ροής του προϊόντος στον αγωγό. Από τη διακοπή της κανονικής ροής ταλαιπωρούνται, ήδη, πολλές χιλιάδες νοικοκυριά στην περιοχή των Βαλκανίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα