Μιανμάρ: Επιπτώσεις από τη μείωση 50% της τιμής του ρυζιού

Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2009 12:14

Σοβαρές επιπτώσεις στους εξαγωγείς ρυζιού της Μιανμάρ έχει η δραματική μείωση των διεθνών τιμών πώλησής του, η οποία επιτείνει τα προβλήματα που προκάλεσε στους φτωχούς αγρότες, ο κυκλώνας Ναργκίς.

«Ένας τόνος ρυζιού μας αποφέρει μόνο 250 δολάρια στη διεθνή αγορά και μετά την αφαίρεση του φόρου του 10%, μόλις 225 δολάρια ενώ πριν από λίγους μήνες τον αγοράζαμε 260 δολάρια στην εσωτερική αγορά», δήλωσε ένας εξαγωγέας.

Το ρύζι της Μιανμάρ που συνήθως αγοράζεται στο Μπανγκλαντές, τη Σρι Λάνκα και σε αφρικανικές χώρες πωλείται στα 230 δολάρια ο τόνος στην εσωτερική αγορά της χώρας και θεωρείται κατώτερης ποιότητας από το αντίστοιχο του Βιετνάμ, το οποίο θεωρείται σημείο αναφοράς για την ασιατική παραγωγή και πουλιέται αυτή την εβδομάδα στα 335 δολάρια ανά τόνο.

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί λένε ότι πουλάνε το ρύζι σε τιμή κόστους με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη γη που καλλιεργούν.

Με την αύξηση του κόστους στα εισαγόμενα και την εργασία παράλληλα με την πτώση των τιμών, δεν είναι πια εμπορικά βιώσιμο για μας να καλλιεργούμε ρύζι», δήλωσε ορυζοκαλλιεργητής από την περιοχή που επλήγη από τον κυκλώνα προσθέτοντας ότι ορισμένοι αγρότες έχουν χάσει τη γη τους, την οποία πήραν ιδιωτικές εταιρείες

Η Μιανμάρ είχε έσοδα 100 εκατομμυρίων δολαρίων από την εξαγωγή 358.500 τόνων ρυζιού το οικονομικό έτος Απρίλιος 2007- Μάρτιος 2008. Η συγκεκριμένη ποσότητα αποτελεί μικρό κλάσμα των ποσοτήτων που η χώρα εξήγαγε πριν κερδίσει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1948, όταν ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στο κόσμο.

Η καλύτερη χρονιά της χώρας ήταν το 1934 όταν εξήγαγε 3,4 εκατομμύρια τόνους, περίπου το 1/3 της αντίστοιχης ποσότητας που εξήγαγε πέρυσι, ο κορυφαίος σύγχρονος εξαγωγέας, η Ταϊλάνδη.

Η Μιανμάρ είχε ωφεληθεί από την αλματώδη αύξηση στις παγκόσμιες τιμές και τον πανικό σε σχέση με τα αποθέματα ρυζιού που προκλήθηκε το 2008, όταν κάποιες μεγάλες εξαγωγικές χώρες περιόρισαν τις πωλήσεις τους για να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξει επάρκεια προσφοράς στο εσωτερικό τους.

Όμως όταν ο κυκλώνας Ναργκίς χτύπησε την χώρα το Μάιο, το στρατιωτικό καθεστώς που κυβερνά από το 1962, απαγόρευσε επί τρεις μήνες τις εξαγωγές για να διατηρηθούν αποθέματα.

Όταν ήρθη ο περιορισμός τον Ιούλιο, οι τιμές κατέρρευσαν και σήμερα το ταϊλανδέζικο λευκό ρύζι Β τάξης πωλείται στα 550 δολάρια ο τόνος, σχεδόν στη μισή τιμή από το ρεκόρ των 1080 δολαρίων που είχε καταγράψει τον Απρίλιο του 2008.

Η κυβέρνηση έχει επιτρέψει τις εξαγωγές μικρής κλίμακας στο πλαίσιο της φιλελευθεροποίησης των εξαγωγών του κλάδου, που μέχρι τώρα ελέγχονταν από επιχειρηματίες κοντά στην στρατιωτική χούντα ενώ οικονομολόγοι προτείνουν να επιδιωχθεί η μείωση του κόστους για τους καλλιεργητές με χαμηλότοκα δάνεια και επιχορηγήσεις στα εισαγόμενα συστατικά.

Όμως οι κάτοικοι της χώρας είναι ήδη ικανοποιημένοι με την πτώση των τιμών.

«Μετά από τον κυκλώνα ανησυχούσαμε ότι οι τιμές θα ανέβουν αλλά τώρα είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να πουλάω στους πελάτες μου, που όλοι ανήκουν στην πιο χαμηλή εισοδηματικά τάξη, ρύζι στον ατμό σε πολύ χαμηλές τιμές», δήλωσε ιδιοκτήτης υπαίθριου εστιατόριου ρυζιού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα