ΕΕ: Τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την αποστολή παρατηρητών η αποκατάσταση της ροής φ. αερίου

Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2009 15:25

Η ΕΕ εισάγει το 25% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία, ενώ το 80% του αερίου αυτού διοχετεύεται στα κράτη μέλη μέσω της Ουκρανίας.

Τουλάχιστον τρεις ημέρες θα χρειαστούν για να αποκατασταθεί πλήρως η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, προς την Ευρώπη, από τη στιγμή που οι παρατηρητές θα μεταβούν σε Ρωσία και Ουκρανία για τον έλεγχο της μεταφοράς του.

Αυτό δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Ενέργειας, Φεράν Ταραντέλα.

Ανέφερε επίσης ότι σήμερα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία διευκρινίστηκαν οι όροι για την αποστολή των Ευρωπαίων παρατηρητών σε Μόσχα και Κίεβο. Σύμφωνα με τον κ. Ταραντέλα, ο Β. Πούτιν δεσμεύτηκε ότι μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή των παρατηρητών στα Ρωσσο-Ουκρανικά σύνορα και στα σύνορα Ουκρανίας - ΕΕ, θα αποκατασταθεί η διανομή του ρωσικού φυσικού αερίου. Η Ρωσία ανακοίνωσε, επίσης, ότι δεν έχει αντίρρηση να δεχτεί τους Ουκρανούς παρατηρητές.

REUTERS

Από ουκρανικής πλευράς, ο εκπρόσωπος της Naftogaz Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι δήλωσε ότι η Naftogaz δεν είναι αντίθετη με την άφιξη Ρώσων παρατηρητών στο έδαφός της προκειμένου να επιτραπεί η επανάληψη της διανομής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Εξάλλου, ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποια εκτίμηση για τις επιπτώσεις στην οικονομία λόγω της διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο κ. Ταραντέλα απάντησε ότι οι επιπτώσεις είναι «πολύ σημαντικές», σημειώνοντας ότι δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί το επίπεδο της οικονομικής ζημιάς.

Σήμερα στις Βρυξέλλες ξεκινά η Σύνοδος της Ομάδας Συντονισμού για το Αέριο, στην οποία μετέχουν εμπειρογνώμονες από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Στη συνάντηση θα πάρουν επίσης μέρος εκπρόσωποι από το ρωσικό όμιλο Gazprom και την ουκρανική Naftogaz. Η Ομάδα Συντονισμού θα ενημερωθεί από τα κράτη-μέλη για τα επίπεδα εφοδιασμού τους σε φυσικό αέριο και θα προτείνουν μέτρα για τη στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα, όπως η Βουλγαρία.

Η ΕΕ εισάγει το 25% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία, ενώ το 80% του αερίου αυτού διοχετεύεται στα κράτη μέλη μέσω της Ουκρανίας. Η ΕΕ εισάγει το 50% της ενέργειας που καταναλώνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα