ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης για εργαζομένους

Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2009 12:43
UPD:13:37

Νέο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων ιδιωτικών επιχειρήσεων και φορέων του δημοσίου τομέα, στο πλαίσιο του ΛΑΕΚ για το 2009, ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ μετά από εισήγηση του Διοικητή του Οργανισμού Γιώργου Βερναδάκη, το προσωπικό που μπορεί να καταρτισθεί μέσω του προγράμματος πρέπει να είναι ασφαλισμένο στο ΙΚΑ και να υπάγεται έστω και σε ένα Κλάδο Ασφάλισης του ΟΑΕΔ.

Η υλοποίηση του προγράμματος, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ που θα καλυφθεί από τον κλάδο ΛΑΕΚ του ΟΑΕΔ, θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 19 Δεκεμβρίου 2009.

Υλοποίηση προγραμμάτων

Τα προγράμματα κατάρτισης μπορούν να υλοποιούνται σε ομάδες μέχρι 35 ατόμων, είτε από τις επιχειρήσεις σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, που πληρούν τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ (ΦΕΚ 2667, 31/12/2008, τεύχος β') είτε να ανατίθενται σε εκπαιδευτικούς φορείς.

Ένας εργαζόμενος δύναται να παρακολουθήσει μέχρι δύο προγράμματα κατάρτισης και μέχρι 100 ώρες συνολικά.

Το Μέσο Ωριαίο Κόστος (Μ.Ω.Κ.) ανά καταρτιζόμενο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 33 ευρώ για τα προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούνται μέσω εκπαιδευτικού φορέα ή με εξωτερικούς εκπαιδευτές.

Για τα προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούνται με εσωτερικούς εκπαιδευτές το κόστος διαμορφώνεται ως εξής:

- Έως 3 καταρτιζόμενοι στο τμήμα: 33 ευρώ

- Έως 6 καταρτιζόμενοι στο τμήμα: 25 ευρώ

- Έως 10 καταρτιζόμενοι στο τμήμα: 19 ευρώ

- Έως 15 καταρτιζόμενοι στο τμήμα: 16 ευρώ

- Έως 35 καταρτιζόμενοι στο τμήμα: 14 ευρώ

Σε περίπτωση που η επιχείρηση καταρτίσει άτομα με ειδικές ανάγκες όπως ορίζονται από το ν. 2643/1998 άρθρο 1 εδ. β' η καταβολή ωριαίας αμοιβής στους καταρτιζόμενους είναι υποχρεωτική. Η αμοιβή ορίζεται στο ποσό των επτά ευρώ ανά ώρα, το δε ΜΩΚ αυξάνεται κατά δύο ευρώ.

Σημειώνεται ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και διαφορετικούς όρους (προθεσμίες, κόστος, δικαιολογητικά κ.λπ.), που περιγράφονται στη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ (ΦΕΚ 2667, 31/12/2008, τεύχος β'), τα προγράμματα κατάρτισης μπορούν να υλοποιηθούν στο εξωτερικό.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Η όλη διαδικασία υποβολής, ελέγχου και αποπληρωμής των προγραμμάτων κατάρτισης γίνεται με αξιοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΟΑΕΔ, αποκλειστικά μέσω διαδικτύου στον κεντρικό κόμβο του ΟΑΕΔ (http://laek.oaed.gr):

* από την υποβολή των προτάσεων των φορέων για προγράμματα κατάρτισης την αξιολόγηση των προτάσεων, μέχρι

* την έγκριση της υλοποίησης των προγραμμάτων,

* την κοινοποίηση έναρξης υλοποίησης,

* πιθανές τροποποιήσεις στον προγραμματισμό τους (εφόσον δεν αφορούν στα αντικείμενα κατάρτισης, στο περιεχόμενο και το συνολικό αριθμό των ωρών του αναλυτικού προγράμματος ή σε στοιχεία του προγράμματος που αποτελούν κριτήρια αξιολόγησης ή με βάση αυτά γίνεται η κατάταξη και έγκριση του προγράμματος),

* τον έλεγχο και

* την αποπληρωμή των προγραμμάτων κατάρτισης.

Η ηλεκτρονική υποβολή πρότασης υλοποίησης προγραμμάτων μπορεί να γίνεται τουλάχιστον πέντε εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι η υλοποίησή του θα ολοκληρωθεί στις 19/12/2009.

Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να τηρούν φυσικό αρχείο με όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Στο φυσικό αρχείο τηρούνται επίσης εκτυπώσεις όλων των ηλεκτρονικά υποβληθέντων και καταχωρηθέντων στοιχείων. Το αρχείο αυτό τηρείται για χρονική περίοδο τριών ετών και είναι στη διάθεση του ΟΑΕΔ εφόσον ζητηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του για έλεγχο. Η συμπλήρωση όλων των ηλεκτρονικών πεδίων θεωρείται ταυτόχρονα και υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης για το αληθές των στοιχείων που δηλώνει.

Η συμμετοχή των εργαζομένων της επιχείρησης στο πρόγραμμα κατάρτισης ταυτόχρονα αποτελεί και υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης ότι εργάζονται στην επιχείρηση κατά την χρονική διάρκεια της κατάρτισης και καταβάλλεται γι αυτούς η εργοδοτική εισφορά ΛΑΕΚ 0,45%.

Εισηγητές προγραμμάτων κατάρτισης

Όσοι επιθυμούν να διδάξουν σε προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά, αίτηση εγγραφής στο μητρώο των εισηγητών του ΟΑΕΔ και να προσκομίσουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για έλεγχο στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ. Κανένας εισηγητής δεν μπορεί διδάξει σε πρόγραμμα κατάρτισης εάν προηγουμένως δεν έχει λάβει τον Αριθμό Μητρώου Εισηγητή από τον ΟΑΕΔ.

Η παρακολούθηση προγράμματος κατάρτισης βεβαιώνεται από Φορέα Κατάρτισης του Δημοσίου ή από πιστοποιημένο Φορέα Κατάρτισης όπου αναγράφεται ο Αριθμός Μητρώου Πιστοποίησης ή από Φορέα Κατάρτισης χωρίς πιστοποίηση όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του συγκεκριμένου προγράμματος κατάρτισης.

Η επιχείρηση οφείλει να ορίσει Υπεύθυνο Υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης το όνομα του οποίου καταχωρείται στην ηλεκτρονική καρτέλα με τα στοιχεία της επιχείρησης.

Σε κάθε πρόγραμμα κατάρτισης πραγματοποιούνται επιτόπιοι έλεγχοι ανάλογα με τη διάρκεια του προγράμματος. Η διαδικασία του ελέγχου διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά από τους ελεγκτές του ΟΑΕΔ στον τόπο υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι, η εργοδοτική επιχείρηση:

- Να καταβάλει στο ΙΚΑ την εργοδοτική εισφορά 0,45% (υπέρ του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση του ΟΑΕΔ) για τους εργαζόμενους σε αυτήν για το έτος 2009.

- Να μην επιδοτείται κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, από άλλο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τους εργαζόμενους που πρόκειται να καταρτιστούν, εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά η Επιτροπή Διαχείρισης του ΛΑΕΚ.

- Να μην συμμετέχει σε πρόγραμμα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης (1-25) για εργαζόμενους σε μικρές επιχειρήσεις.

Το ποσό που δικαιούται να λάβει κάθε επιχείρηση για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που θα υλοποιήσουν μέσα στο 2009, διαμορφώνεται ως εξής:

* Το 100% της εργοδοτικής εισφοράς (0,45%) που θα καταβάλλει η επιχείρηση το έτος 2009, εφόσον οι δαπάνες κατάρτισης είναι μεγαλύτερες ή ίσες με το ποσό αυτό.

* Το 100% των δαπανών κατάρτισης εφόσον η επιχείρηση θα καταβάλλει δαπάνες για κατάρτιση μικρότερες της εργοδοτικής εισφοράς (0,45%) το έτος 2009.

* Επιχειρήσεις που δεν υλοποίησαν προγράμματα κατάρτισης ή δεν εξάντλησαν την εργοδοτική εισφορά (0,45%) το έτος 2008, μπορούν να μεταφέρουν και να χρησιμοποιήσουν το ανάλογο ποσό στο έτος 2009.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα