Αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009 11:40
UPD:11:41

Με καθοδικές τάσεις ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές των εταιρειών εξόρυξης να παρασύρουν τις αγορές σε πτώση εξαιτίας του υψηλού τους συντελεστή στάθμισης. Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες εντείνονται μετά από τη δημοσίευση των ζοφερών στοιχείων για την ανεργία τα οποία πυροδότησαν κύμα ρευστοποιήσεων στη Γουόλ Στριτ.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών μετοχών βρισκόταν νωρίτερα στις 862,81 μονάδες, 0,5% χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις αγορές μετοχών αναμένεται να βρεθούν τα εταιρικά αποτελέσματα, εν όψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της εταιρείας αλουμινίου Alcoa που έχει υψηλή συμμετοχή στο δείκτη. Οι επενδυτές διψούν για οποιαδήποτε είδηση αφορά στις ακριβείς επιπτώσεις της ύφεσης.

Κατά 3% υποχώρησε η μετοχή της εταιρείας μεταλλευμάτων Rio Tinto, μετά την αναβολή της επιχείρησης εξόρυξης σιδηρομεταλλευμάτων ύψους 2,15 δισ. δολαρίων στη Κορούμπα της Βραζιλίας, την ώρα που η παραγωγή χάλυβα μειώνεται παγκοσμίως ενόψει της στασιμότητας στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Πτώση –μεταξύ 1,3% και 4,8%- σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών Anglo American , Antofagasta και Xstrata.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα