Η αγορά των α/κ στο τέταρτο τρίμηνο

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009 11:53

Η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ελλάδα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008, μέσα σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον, ακολούθησε την πτωτική τάση που εμφάνισαν οι αγορές συλλογικών επενδύσεων στο εξωτερικό, με το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων να διαμορφώνεται στις 31/12/2008 στα € 10,4 δισ.

Στην κατηγορία των Μετοχικών ΑΚ η υποχώρηση των ενεργητικών οφείλεται περισσότερο στην υποτίμηση των αξιών στις χρηματιστηριακές αγορές αφού οι συνολικές εκροές κατά την διάρκεια του τελευταίου τριμήνου περιορίστηκαν στο 2,26%. Ειδικά για το μήνα Δεκέμβριο η πτωτική τάση αντιστράφηκε με τον αριθμό των μεριδίων των Μετοχικών ΑΚ Εσωτερικού να αυξάνεται κατά 0,08%, και το συνολικό ενεργητικό τους να διαμορφώνεται σε € 1,79 δισ.

Στην ίδια κατηγορία η μέση απόδοση από την αρχή του έτους των 65 Αμοιβαίων Κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 57,8%, έναντι της υποχώρησης κατά 65,50% του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ και τα 65 Αμοιβαία Κεφάλαια της κατηγορίας πέτυχαν αποδόσεις καλύτερες από το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. (-43,3% έως -66,05%). Ανάλογη εικόνα είχαμε και για την κατηγορία των Μικτών Εσωτερικού και Εξωτερικού που περιόρισαν σημαντικά τις απώλειες των χρηματιστηριακών δεικτών με τις μέσες αποδόσεις να διαμορφώνονται αντίστοιχα σε (-28,83%) και (-25,35%).

Οι κατηγορίες των ΑΚ Διαχείρισης Διαθεσίμων και Ομολογιακών όπως και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. υπέστησαν πιο έντονα τις επιπτώσεις του δυσμενούς κλίματος κυρίως λόγω των υψηλών επιτοκίων που επικράτησαν στην προθεσμιακή αγορά χρήματος με το συνολικό ενεργητικό τους να διαμορφώνεται στις 31/12/2008 στα € 5,9 δισ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα μέχρι σήμερα στοιχεία της EFAMA για το μήνα Οκτώβριο για 19 χώρες της Ε.Ε. με συνολικές εκροές € 130 δισ. σε όλες τις κατηγορίες, εκ των οποίων τα 64,5 δισ. αφορούν στις κατηγορίες Διαχείρισης Διαθεσίμων και Ομολογιακών.

Ενθαρρυντικό είναι ότι το μήνα Δεκέμβριο η κατηγορία των Ομολογιακών ΑΚ Εξωτερικού σημείωσε αύξηση 1,9% σε € 2,2 δισ.

Στο μέτωπο των αποδόσεων τα ΑΚ Διαχειρίσεων Διαθεσίμων πέτυχαν θετικές αποδόσεις που έφθασαν μέχρι +5,29% για τα Εσωτ. και μέχρι +8,44% για τα Εξωτ. Εξίσου επιτυχημένη κρίνεται η διαχείριση των Ομολογιακών ΑΚ όπου παρά τις πτωχεύσεις εταιρειών στις διεθνείς αγορές, την επακόλουθη υποβάθμιση εταιρικών ομολόγων και της σημαντικής διεύρυνσης του περιθωρίου ασφάλισης τους, οι επιπτώσεις επί των αμοιβαίων κεφαλαίων ήταν περιορισμένες. Αντίθετα υπογραμμίζουμε τις θετικές αποδόσεις που πέτυχαν συγκεκριμένης στρατηγικής ομολογιακού χαρακτήρα ΑΚ και οι οποίες κυμάνθηκαν μεταξύ +5% και +15,4%.

Όπως αναφέρει ο κος Ξενόφος, Πρόεδρος της ΕΘΕ “ οι Έλληνες διαχειριστές ανέδειξαν κατά τη διάρκεια του 2008 την ποιότητα στις υπηρεσίες διαχείρισης κεφαλαίων που προσφέρουν και το ισχυρό υπόβαθρο υποδομών που έχουν αναπτύξει, αφού οι μεριδιούχοι των αμοιβαίων κεφαλαίων τους δεν βίωσαν τα προβλήματα ρευστότητας και τις ζοφερές εκπλήξεις σε επίπεδο αποτίμησης και διαφάνειας στην πληροφορία, που ανταγωνιστικά επενδυτικά εργαλεία (structured notes) και οχήματα (hedge funds) επιφύλαξαν στους επενδυτές που τα εμπιστεύτηκαν”.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα