ΙΟΒΕ: Νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009 15:09
UPD:15:14

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα διαμορφώνεται στις 54,3 μονάδες, έχοντας χάσει πάνω από 25 μονάδες σε σχέση με τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους (80,8 μονάδες).

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα υποχωρεί, για δέκατο συνεχή μήνα το Δεκέμβριο, όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα το ΙΟΒΕ.

Ο δείκτης διαμορφώνεται στις 54,3 μονάδες, έχοντας χάσει πάνω από 25 μονάδες σε σχέση με τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους (80,8 μονάδες). Πρόκειται σαφώς για τη χαμηλότερη επίδοση που έχει σημειωθεί όσο διεξάγονται στην Ελλάδα οι έρευνες οικονομικής συγκυρίας.

Αντίστοιχο ιστορικό ρεκόρ σημειώνουν συνολικά 17 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων Ισπανία, Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες σε όλους τους τομείς της οικονομίας περιορίζονται, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη φαίνεται να σταθεροποιείται στα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία κινείται τους τελευταίους τρεις μήνες.

Το μόνο θετικό στοιχείο της έρευνας είναι η διατήρηση των ήπιων προσδοκιών για το επίπεδο των τιμών τους επόμενους μήνες, καθώς στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας αναμένεται σταθερότητα τιμών. Αναλυτικότερα:

- στη Βιομηχανία, οι αρνητικές προβλέψεις για την πορεία των παραγγελιών και της ζήτησης συνοδεύονται πλέον, για πρώτη φορά την τελευταία τριετία, από προβλέψεις μείωσης παραγωγής στο επόμενο τρίμηνο, ενώ και το ύψος των αποθεμάτων διογκώνεται.

- στις Υπηρεσίες για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία οι εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών των επιχειρήσεων είναι αρνητικές, ενώ και η τρέχουσα ζήτηση, για την οποία διατυπώνονταν από τους περισσότερους εκτιμήσεις σταθερότητας, πλέον κρίνεται ότι έχει μειωθεί. Εντονότερη είναι όμως η απαισιοδοξία για το μέλλον, καθώς επιδεινώνονται σημαντικά οι προβλέψεις για την εξέλιξή της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο, σε όλους τους κλάδους που εξετάζονται.

- αρνητικό είναι το κλίμα και στο Λιανικό Εμπόριο, καθώς ενισχύεται η απαισιοδοξία σε όλους τους κλάδους, με αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, ακόμα δυσμενέστερες προβλέψεις για την εξέλιξή τους επόμενους μήνες, αλλά και διόγκωση των αποθεμάτων.

- στις Κατασκευές το επίπεδο του προγράμματος εργασιών διατηρείται μεν σταθερό, ωστόσο οι προβλέψεις για την απασχόληση το επόμενο τρίμηνο είναι ακόμα πιο δυσμενείς.

- Η Καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί ελαφρά τον Δεκέμβριο ωστόσο ουσιαστικά φαίνεται να σταθεροποιείται στα πολύ χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων μηνών. Αν και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και της χώρας παρουσιάζουν μικρή βελτίωση από τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί τους προηγούμενους μήνες, και η πρόθεση αποταμίευσης ενισχύεται, το κυρίαρχο πρόβλημα φαίνεται να είναι πλέον ο φόβος της ανεργίας, καθώς οι προβλέψεις για την εξέλιξή της επιδεινώνονται σημαντικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα