Η ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρέθηκε στο επίκεντρο της έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως μετά τις προσπάθειες της τσεχικής προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται ότι από αύριο το πρωί θα αρχίσει το φυσικό αέριο να κυλάει προς τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι αυτή είναι η υπόσχεση που έχουν δώσει η ρωσική και ουκρανική πλευρά, διατύπωσε ωστόσο μια μικρή επιφύλαξη για την οριστικοποίηση της συμφωνίας καθώς όπως πρόσθεσε παρά την αδιαμφισβήτητη πρόοδο των τελευταίων ημερών δεν έχουν λυθεί ακόμη στο 100% ορισμένα τεχνικά ζητήματα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή ήταν παρούσα για την υπέρβαση αυτής της κρίσης, με τη συμμετοχή δύο Ελλήνων παρατηρητών στην ευρωπαϊκή ομάδα των παρατηρητών που θα ελέγχει την εφαρμογή της συμφωνίας στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι: «Χάρη στην πρόβλεψη που υπήρχε εδώ και χρόνια για την προμήθεια του υγροποιημένου φυσικού αερίου, είμαστε η μόνη χώρα από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πλήττονται από την κρίση, η οποία κατόρθωσε να ξεπεράσει το πρόβλημα χωρίς καμία επίπτωση». Και δήλωσε ότι: «Είμαστε έτοιμοι ακόμη και σε περίπτωση που παραταθεί η κρίση, χάρη στη συμφωνία με την Αλγερία, για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου». Ο Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχει επάρκεια μέχρι την επόμενη Τρίτη.
Στη διάρκεια των συζητήσεων στο Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ελλάδας χαιρετίζοντας το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει εξάρτηση από μία μόνο πλευρά. Στο Συμβούλιο συζητήθηκε ακόμη η ανάγκη καλύτερης διασύνδεσης των αγωγών των κρατών μελών και ανάγκη για περισσότερες πηγές και οδεύσεις για το φυσικό αέριο, ενώ σε ότι αφορά την Ελλάδα ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε την ανάγκη προώθησης του αγωγού Σάουθ Στρίμ αλλά και του αγωγού που συνδέει το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία.
Τέλος, στο περιθώριο της Συνόδου ο υπουργός Ανάπτυξης είχε διμερείς επαφές με τους ομολόγους του από την Τσεχία, τη Βουλγαρία και την Ιταλία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ